Берба трешања приводи се крају, задовољни произвођачи, али и сезонски радници 



 

Берба трешања приводи се крају, задовољни произвођачи, али и сезонски радници
19.06.2019 14:48 | 0 коментар(а)



Топола - У околини Тополе, приводи се крају берба трешања.

 За сезонске раднике, прилика је да се заради, а услови, кажу, бољи него сто су очекивали.
Оливера Димић из Kрагујевца каже да јој берба воћа сваке године осигура пристојну зараду.
“ Стално сам у берби, није ми тешко, навикла сам. Правило је једноставно, трулу одбацујеш, береш са петељком и водиш рачуна да плод не оштетиш. Већ четири године берем трешње, али сам први пут овде у Винчи, берба почиње ујутру у седам сати, и траје до 17 сати, након тога се пакујемо идемо кући, имамо и обезбеђен превоз”, каже за Агропрес Оливера Димић.

Оливера  Димић већ четврту годину бере трешње у околини Тополе, Фото: Агропрес

Оливера није једина која зарађује у берби воћа. Јелена ,иако има 27 година, годинама, од маја месеца ангажована је на берби јагода,а након њих, у берби је трешања и вишања, малина, купина, шљива и нектарина.
“ Углавном се бере са петељком, али није тешко, једино уколико је стварно велика врућина, али ја сам навикла , каже Јелена за Агропрес.

Јелена сезону  бербе наставља на плантажи вишања, Фото: Агропрес

Најмлађи међу берачима је Вук Димић. Он тврди да ће ове године, зараду поделити са браћом и сестрама, а ако му новац преостане, планира да иде и на море.


“ Долазим из Kрагујевца, није ми тешка берба, уберем око 150 до 200 килограма трешања дневно и ово је мој начин да зарадим. План је да скупим барем 200 евра. Пошто сам најмлађи, ја се пењем на трешњу да дохватим плодове са већих висина, да се не би пеле ове старије госпође”, помало кроз осмех добацује овај вредни осамнаестогодишњак својим, како каже колегиницама у фабрици под отвореним небом.

Вук Димић зараду од бербе поделиће са браћом и сестрама, а уколико новца преостане, искористиће и за летовање, Фото: Агропрес

Највише берача је из околине Kрагујевца. Сузана Михајловић каже да јој једино смета врућина, али она не утиче на број убраних плодова.


“ Наберем око 150 килограма, зависи каква је трешња, ако је лошија, мора да се пребира, па одузима више времена. Сналазим се, дневница није лоша, око 2200 динара, берем и јагоде, малине, трешње, вишње и тако већ три године “, каже за Агропрес Сузана Михајловић.

Сузана Михајловић дневно убере око 150 килограма трешања, Фото: Агропрес

Домаћинство Ђорђевића од осамдесетих година прошлог века гаји трешње. Засади су обнављани, нема противградне мреже ни наводњавања, па је принос за власника, бољи од очекиваног.
“ Имам трешања на око 50 ари, 20 ари је млад засад, а 30 је на роду, приноси су добри, око 6 тона. Већина рода, око 85 одсто је прва класа, с обзиром да немамо противградне мреже ни системе за наводњавање, задовољни смо родом”, каже за Агропрес Михајло Ђорђевић из Винче .

Михајло Ђорђевић из Винче задовољан је родом и квалитетом трешања, Фото: Агропрес

Они који су ове године сачували трешње од градоносних облака попут Ђорђевића , задовољни су родом, али и ценом која им је оправдала производњу.



ГЗС / Агропрес











Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


tresnje berba sezona Topola proizvodjaci Vinca berači

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 



























 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 73.311.378 посета
Тренутно на сајту: 81 посетилац(a)