Чоколада са лешницима из српског села 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Чоколада са лешницима из српског села
Trenutno na sajtu: 492       |       Podeli:
10.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Институт за воћарство у Чачку одгајио је на свом имању код градског парка 50.000
Институт за воћарство у Чачку одгајио 50.000 садница леске, фото: РИНА

садница леске, никад више откако се бави расадничком производњом, с планом да чоколаде, кремови и наполитанке из наших фабрика буду попуњене лешником из српског села.

„Леска је једна од најпрофитабилнијих врста и воћка за којом постоји константан дефицит на домаћем тржишту. Наиме, око 95 одсто плодова леске прерађене у Србији увози се, у годишњој вредности од око 10 милиона долара”, каже др Милан Лукић, директор чачанског Института, за агенцију РИНА.

Он напомиње да у Србији постоје веома повољни агроеколошки услови за производњу, имајући у виду климатске прилике са једне и земљишне услове са друге стране, при чему леска није посебно захтевна.

„Заснивање засада леске не тражи нарочито људско ангажовање што је данас велики проблем код других врста, а опет је воћка која у неком временском периоду обезбеђује велике приходе. Наиме, почетни род леске очекује се од треће до четврте године а онда озбиљнији, од 10 до 12 килограма, од седме или осме године па надаље. Занимљиво је да ова врста може веома дуго да плодоноси и рађа. Негде 30 до 50 година је исплатив експлоатациони век леске, уз просечне приносе од три тоне плода чистог језгра”, истиче Лукић.

Директор чачанског Института др Милан Лукић, Фото: РИНА

Институт је склопу своје производње садног материјала ове године припремио 50.000 садница италијанских сората, најзаступљенијих у кондиторској индустрији, и за којима влада велико интересовање. То су тонда ђентиле деле ланге (tonda gentile delle langhe), тонда ди ђифони (tonda di giffoni) и тонда ђентиле романа (tonda gentile romana).

„Реч је о изданачким садницама које нису калемљене. Цена у Институту је 300 динара, док за веће количине одобравамо додатни рабат. Оптимално време садње је ова јесен, имајући у виду веома повољне климатске прилике за садњу која је далеко боља од јесење. Воћари ће од Института добијати комплетну документацију како би користили и субвенције, било на нивоу државе тако и од својих локалних самоуправа”.
Лукић напомиње, такође:

„Имајући у виду да је ово стратешки производ за кондиторску индустрију, сазнања истраживача који раде у Институту довела су до тога да кренемо у правцу повећања количина садног материјала и оволико садница Институт никада до сада није имао. Сматрамо да ће та количина донекле задовољити потребе домаћег тржишта, а следеће године очекујемо још већи обим производње садног материјала. Све је одгајено на имању Института и део је повађен. Ради се о квалитетној производњи и великој количини која је прошла надлежне контроле Министарства пољопривреде. Имамо и сопствени матичњак за гајење свих ових садница. Наредних година настојаћемо да повећамо асортиман. Поред ове три, оцењујемо да постоје још неке сорте интересантне како за домаће тако и инострано тржиште”.

Фото: РИНА

Подаци о тренутној српској производњи лешника, различити су, зависно од извора. Од 2.500 тона, али и до 5.000 тона (на 1.200 хектара) годишње. У пуном роду, кажу неки подаци, принос по стаблу је од 8 до 12 килограма, док принос по хектару иде од 2,2 до 3,6 тона, зависно од бројних чинилаца. Пре две године, цена лешника у љусци на светској берзи била је 2,65 евра, док се језгро, на домаћем тржишту, продавало од пет до осам евра.


РИНА / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak institut za vocarstvo lesnik sadnice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.880 посета
Тренутно на сајту: 492 посетилац(a)