Пријатељи из Семберије и Чачка 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Пријатељи из Семберије и Чачка
Trenutno na sajtu: 472       |       Podeli:
16.02.2019 | 0 коментар(а)



Бијељина – Семберијски одред Српског четничког покрета којим је у последњем рату командовао пуковник Лука Симић (1961 – 2018),
Велика Обарска, синоћ, Свето Сретење, фото: РИНА

обележио је јуче крсну славу у парохијском дому месног храма у Великој Обарској, посвећеног Светом Марку. Међу 350 званица били су и челници СЧП – а из Србије, војводе Гојко Ребреновић из Љубића код Чачка (председник СЧП - а Србије), Слободан Оташевић из Трбушана (заменик), војвода Паун Вујовић из Лазаревца и пуковник Драган Славкић из Мартинаца, командант СЧП – а за Сремски округ.

Припадници СЧП – а Републике Српске на слави у Великој Обарској, фото: РИНА 

Слава је била и повод да се, претходно, запале воштанице на вечној кући Лукиној.
„Данас смо изашли на гроб нашег команданта Луке да бисмо му одали почаст, показали да смо увек спремни да бранимо наш народ, и затим обележили крсну славу” - казао је за агенцију РИНА пуковник Петар Трифковић, заменик команданта Одреда.

Мирослав Симић, такође заменик заповедника ове четничке јединице, беседио је овако:
„Ми нисмо националисти, само гајимо своју традицију и чувамо своје, чувамо онмо што су нам оставили ђедови, пранђедови. Ово је, може бити, једно од највећих села у српском народу, броји око 6.000 становника, у Семберији се по збиру душа једино Црнољево равна са нама. Неки од ових младића на слави нису ни били рођени у време рата, али ми који памтимо те дане или смо учествовали у борбама навек ћемо памтити команданта Луку. Он је одавде, велики човек и Србин, борио се у Вуковару, у рату овде отаџбинском, волео је српство више од свог живота. Изузетно добар човек, интелигентан, познавали су га сви као пуковника Луку.”

Гробље у Великој Обарској, јуче: сећање на команданта Луку Симића, фото: РИНА

Симић је, затим, нагласио:
„Пуно ми је срце што смо данас угостили наше пријатеље из Чачка и Србије. И ми идемо у Чачак, Бачку Паланку, Бач, Пригревицу, ако бог да ићи ћемо и у Шид. Сад појачавамо наше пријатељство. Једноставно, дружимо се и чувамо своје. Овако ћемо се увек састајати и ако бог да доста година славити.”
Председник СЧП – а Србије, војвода Гојко Рабреновић, у отпоздраву на славску здравицу рече:
„Били смо и остаћемо браћа, неће нас раздвојити ни река, ни време ни нељуди. Срећна да вама буде слава и нека је лака српска земља пуковнику Луки Симићу”.
Иза поноћи, враћајући се Србији кроз уснулу Семберију, бележим ову строфу, по сећању војводе Пауна Вујовића из његових борбених дана:
„Од Зворника па до Угљевика, све су чете од војводе Митра, а патроле, да видиш младића, под командом од Луке Симића.”

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.719.997 посета
Тренутно на сајту: 472 посетилац(a)