Смеће још увек пристиже на Потпећко језеро. За решење оваквих проблема потребна обнова међународих преговора 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Смеће још увек пристиже на Потпећко језеро. За решење оваквих проблема потребна обнова међународих преговора
Trenutno na sajtu: 363       |       Podeli:
30.11.2022 | 0 коментар(а)



Прибој - Река Лим готово са сваком падавином, из свог горњег тока и приобаља покупи сав људски немар у виду неконтролисаних дивљих депонија и неорганизованог одлагања отпада
Смеће још увек пристиже на Потпећко језеро, Фото: РИНА

и онда га лагерује на првој устави, што је у овом случају Потпећко језеро. Координисана акција „Србијавода” и Електропривреде Србије на уклањању отпада са ланчанице, уз подршку општине Прибој почела је јуче, а отпад се транспортује на депонију „Дубоко” код Ужица.

Према проценама стручњака из „Србијавода” количина отпада износи од 10 до 15 хиљада кубних метара ђубрета, састављеног од пластике и пет амбалаже, разних метала, кућних апарата и уређаја до значајних количина дрвне масе. Иако су падавине стале, ниво језера и самог Лима спао, отпад и даље пристиже на ланчаницу.

„У последњем већем дотоку бележили смо перко 600 метара у секунди и онда се сав отпад који се на обала Лима, од изворишта, Плавског језера па до бране ХЕ „Потпећ” крене. Раније се задржавала на самој брани хидроелектране. Сада, нека три километра изнад саме бране имамо ланчаницу која је задржала то смеће. Мислим да је ово међудржавни проблем јер већи део отпада долази из Републике Црне Горе”, каже Предраг Шапоњић, директор Лимских хидроцентрала.
Иако се нагомилани отпад налази на делу Потпећког језера који припада општини

Прибој, ту нема ни једног килограма смећа из ове општине. Минситарство заштите животне средине Републике Србије током претходне две године, од како су ове ружне слике забележене на смој брани ХЕ „Потпећ”, преузело је значајне и конкретне мере на превентиви и санирању уочених, такозваних „црних тачака”, попут депоније Стањевине на уалску у Пријепоље, уклањање дивљих депонија на току Лима кроз Србију, санирању две трећине депоније у Друглићима код Прибоја и на крају постављање речних преграда, односно ланчаница на реци Лим за заустављање и прикупљање плутајућег отпада. Да је то одличан пројекат показало се последњих дана када, захваљујући последњој баријери смеће није стигло до саме бране ХЕ „Потпећ” чиме би се потпуно онемогућио рад ове електране али и других енергетских објеката у дринском сливу. Један од проблема је и то што део овог отпада не заврши само на површини језера.

„Један део смећа потоне. Задржава се на улазним решеткама грађевине, смањује нам саму производњу и у појединим случајевима имамо хаваријске застоје. Тако да електрана понекад и данима буде ван погона, а све је то штета по Електропривреду Србије”, рекао је Шапоњић.

Због неприступачног прилаза самом месту на коме се отпад вади из језера, он се прво товари на мање камионе, а потом претовара на шлепере и одвози на регионалну депонију Дубоко код Ужица. На језеро су допремљени и чамци којима се смеће гура до обале, одакле га багери ваде из воде. Акција ће сигурно трајати неколико дана.

А да се овакве слике не би понављале мораће да се обнове међународни преговори свих релевантних чиниоца суседних држава кроз које река Лим протиче. Јер ако сви уредно почистимо своје двориште и смеће не пребацујемо код комшије оно ће уместо у реци завршити тамо где му је и место, на депонијама. А река Лим ће остати чиста и истинска природна и туристичка лепотица овог краја.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LIM SMECE OTPAD LANCANICE POTPCEKO JEZERO SRBIJAVODE LIMSKE HIDROCENTRALE HIDROELEKTRANA ELEKTROPRIVREDA SRBIJE PRIBOJ CRNA GORA STANJEVINE BOSNA I HERCEGOVINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.867.085 посета
Тренутно на сајту: 364 посетилац(a)