Ћирилична баштина од 21. до 24. маја 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Ћирилична баштина од 21. до 24. маја
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
14.05.2021 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - У градској галерији у Бајиној Башти одржана је конференција за медије на којој је представљен комплетан програм

овогодишње Ћириличне баштине која ће се одржати од 21. до 24. маја. Ћирилична баштина је манифестација у области културе и туризма од значаја за општину Бајина Башта, посвећена српском језику и очувању ћирилице. Циљ Ћириличне баштине је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Нованарима су се обратили професор српског језика и члан Организационог одбора, Наташа Савић, директор Установе „Култура“ Милован Јездић и председник Организационог одбора Ћирличне баштине Синиша Спасојевић.


Фото: Ћирилична баштина, Бајина Башта

Говорници су представили све сегменте програма манифестације од предавања еминентних српских интелектуалаца академика Мира Вуксановића и проф. др Рајне Драгићевић, преко музичког дела програма у коме ће учествовати гудачки квартет РТС-а, позоришне представе “Бедеми ћирилице”, изложбе “Ћирифити” Петра Поповића Приоса, промоције књиге о Добрици Ерићу и фото-конкурса „Ћирилица увек са мном“ до забавно-едукативних садржаја за децу основних и средњих школа. Заједничко је мишљење да је програм веома садржајан и да квалитетом који пружа оправдава статус Ћириличне баштине као једне од најзначајнијих културних манифестација у Србији, што је не тако давно потврдило и Министарство културе додељивањем награде Културни образац године.
Директор Установе „Култура“ Милован Јездић навео да је направљен квалитетан и садржајан програм, да се у организацију саме манифестације укључила и Туристичка организација „Тара-Дрина“, школе, невладин сектор и све то под покровитељством Општине Бајина Башта.
Наташа Савић је из богатог програма посебно истакла предавања академика Мира Вуксановића и професорке докторке Рајне Драгићевић и нагласила чињеницу да ће Бајина Башта ове године угостити стварно велика имена српске културе и српског језика. Она је говорила и о забавно-едукативној игри „Тражим ћирилицу“ где ће се ученицима основних и средњих школа на забаван начин представити ћирилица, српски језик и историјат манастира Раче и његов значај за очување српске писмености.
На конференцији је објављено да ове године Ћириличну даровницу, националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма, која се додељује током манифестације добија градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.
Председник Организационог одбора Ћириличне баштине, Синиша Спасојевић, рекао је да су поред дугогодишњег сталног и недвосмисленог залагања за заштиту ћирилице од стране Станивуковића мере које се спроводе у Бањалуци у циљу заштите националног писма биле то што их је навело да њему доделе ово признање. Жеља је да се покажу конкретни успешни примери чувања и промоције ћирилице, да се истакне чињеница да млади људи имају свест о угрожености и потреби заштите ћирилице, свест о њеном значају за идентитет српског народа и да озбиљно и успешно раде на очувању нашег писма. Ћирилица је нит која нас веже са славном прошлошћу, један од стубова идентитета, наш корен али и писмо наше будућности. Прошле године Ћирилична даровница је додељена листу „Политика“, а Спасојевић је навео да је посебно задовољство представља чињеница да овај пут награда иде у Републику Српску.
Председник Организационог одбора је рекао да захвалнице Ћириличне баштине јер се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице ове године добијају Национални парк Тара и „Златиборац“. Иако оба предузећа долазе са простора западне Србије она су национално значајна, препознатљива изван граница наше земље, а свуда својим радом и представљањем поносно промовишу и српско писмо.

 

 

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


BAJINA BASTA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.910.027 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)