Нова туристичка атракција на Тари: Отворен "Медин кутак" 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нова туристичка атракција на Тари: Отворен "Медин кутак"
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
29.04.2019 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - У Центру за посетиоце на Митровцу на Тари, отворена је нова едукативна

изложба „Медин кутак“, која је креирана заједничким радом WWF Adria и Националног парка Тара.

„Медин кутак“ је модерна едукативна и интерактивна поставка, која ће највише користити млађим посетиоцима Таре, да се упознају са карактеристикама мрког медведа, због чега је он заштићена врста у нашој земљи и како се треба опходити према шумама које представљају његово станиште.

„Отварање ‚Мединог кутка‚ део је једног већег пројекта који радимо заједно са WWF-ом, а који је усмерен на развој локалног становништва. Циљ пројекта је да се на Тари створи више туристичких садржаја, али да се кроз њих истакне значај заштите природе. Пре 20-30 година улога људи који живе у заштићеним подручјима се скроз другачије посматрала, док данас радимо на томе да он буду ти који ће спроводити туристичке активности“, истакао је директор Националног парка Тара Драгић Караклић.

„Нова поставка део је ширег рада на заштити мрког медведа. Чињенице и веровања о медведу преносе се са колена на колено, и често смо сведоци предрасуда људи о овој врсти. Надамо се да ће се путем ове поставке деца, мештани, али и домаћи и страни туристи, упознати са особинама мрког медведа, заволети шуму као његово природно станиште, и схватити значај очувања ове врсте за данашње и будуће генерације., истиче Весна Максимовић, координаторка теренског пројекта у Србији.

Светска организација за природу искористила је овогодишњи Дан планете земље за промовисање Националног парка Тара у којем спроводи програм „Заштићена подручја за природу и људе“. У оквиру њега осмишљен је нови туристички пакет који се заснива на посматрању дивљих животиња и промовисању очуване природе, док у осмишљавању и спровођењу активности учествује локална заједница. На овај начин становници имају директну финансијску добробит, за разлику од масовног туризма који не укључује локално становништво и може имати негативан утицај на природу.

 

НП "Тара" / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta tara medved kutak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.453.341 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)