Пре 145 година откривена Панчићева оморика 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Пре 145 година откривена Панчићева оморика
Trenutno na sajtu: 338       |       Podeli:
02.08.2020 | 0 коментар(а)



Бајина Башта / Тара - Панчићева оморика (Picea omorika) је јединствена врста четинара,

ендемит Балканског полуострва и терцијерни реликт. Име је добила по најпознатијем српском ботаничару Јосифу Панчићу који ју је открио на планини Тари 1875. године у селу Заовине.

Природна станишта Панчићеве оморике данас се простиру на узаном подручју око средњег тока реке Дрине, са обе стране између Вишеграда и Бајине Баште, и на неколико изолованих локалитета - један југоисточно од Устипраче, други југозападно од Фоче и трећи у близини манастира Милешева код Пријепоља.

Данас је оморика угрожена највише због климатских промена, те се може десити да за педесетак година она потпуно нестане. Како би се сачувала ова светска реткост, али и друге угрожене врсте слива Дрине покренут је прекогранични пројекат „SAVE – Очување јединствене биолошке разноликости у сливу Дрине” у оквиру ИПА програма, који се финансира из претприступних фондова ЕУ.

Дан оморике обележен изложбом на Митровцу, фото: НП Тара

У склопу реализације пројекта прецизно ће бити мапирана станишта оморике и њихово тренутно стање и обављене анализе генетског материјала на свим локалитетима у западној Србији и источној Босни. Што ће омогућити да се реално сагледа ситуација планирају потребне мере и активности на укупно 20 станишта Панчићеве оморике у подручју шест општина на две стране Дрине (Бајина Башта, Сребреница, Милићи, Рогатица, Вишеград и Фоча).

Реализацију пројекта прате и бројне образовне и промотивне активности са циљем да се јавности, пре свега младима из ових шест општина, укаже на укупно богатство и биолошку разноврсност слива Дрине и њихов значај како на локалном тако и на глобалном нивоу.

Поводом 1. августа, дана открића Панчићеве оморике, на платоу испред Центра за посетиоце на Митровцу отворена је изложба „Биодиверзитет слива реке Дрине“.

Изложба је настала у склопу реализације пројекта „SAVE - Очување јединствене биолошке разноликости у сливу Дрине“. Партнерски га спроводе ЈП „Национални парк Тара” и ЈП „Шуме Републике Српске” уз подршку ресорних министарстава и завода за заштиту природе, института, факултета и еколошких организација.

У наредном периоду сви заинтересовани изложбу могу видети у Центру за посетиоце на Митровцу сваког дана од 9 до 18 часова.

 

НП Тара / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta tara mitrovac panciceva omorika izlozba

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.162.609 посета
Тренутно на сајту: 339 посетилац(a)