Завршена обнова 20 тунела на „Шарганској осмици“ 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Завршена обнова 20 тунела на „Шарганској осмици“
Trenutno na sajtu: 458       |       Podeli:
16.06.2021 | 0 коментар(а)



Ужице - „Инфраструктура железнице Србије“ завршила је реконструкцију 20 тунела на траси

музејско - туристичке пруге „Шарганска осмица“ у Мокрој Гори.

Радови на обнови унутрашњости 20 тунела на траси пруге уског колосека у виду броја „8“ од станице Мокра Гора до Шарган Витаса завршени су у првој половини јуна, тако да је безбедност на најатрактивнијој туристичкој прузи у Србији пред летњу сезону сада значајно повећана.

Иначе, ово је прва поправка готово свих тунела у скоро стогодишњој историји чувене ускоколосечне пруге „Шарганска осмица“.

Радници „Инфраструктуре железница Србије“ комплетно су уредили унутрашњост 20 тунела, тако што су постављене дренажне бушотине које су омогућиле одвођење воде, а на зидовима тунела посебном методом постављен је нови слој бетона. Специфичност на обнови тунела произилази из чињенице да су се радови изводили на јединој ускоколосечној прузи у Србији, те зато није могло да се ради на начин како се то сада изводи на пругама нормалног колосека.

Превоз радника и опреме и материјала обављан је уз помоћ мале дрезине, старе више од пола века, која је била посебно прилагођена за ову намену. Дрезина је у својом саставу вукла и и компресор, електро моторе који су мешали бетон као и спиралу која је омогућавала избацивање бетона по зидовима тунела.

Због обимности посла радови су извођени у четири фазе. У првој фази реконструисан је најпознатији и најдужи шаргански тунел „Александар“, дуг око 1.667 метара. У другој фази рађени су тунели број 41, 44, 50 и 51, док су у трећој фази обновљени тунели број 40, 42, 43, 45, 46. 47, 48 и 49. У четвртој фази завршено је преосталих седам тунела, од тунела број 33 до тунела 39.

На улазе у сваки од тунела постављени су једнообразни бројеви који означавају назив тунела, а обновљен је и натпис „Александар“ на најдужем тунелу.

Изведеним радовима на тунелима обезбеђена је њихова статичка стабилизација у наредне три деценије.

Тунели су током протеклих деценија били знатно оштећени. Грађени двадесетих година прошлог века нису били од армираног бетона, тако да су током година настала оштећења у унутрашњости тунела. Додатно су стручњаци утврдили и оштећења настала као последицу дејства парне вуче на унутрашњост тунела, а посебан проблем стварале су и велике количине воде на овом подручју.

„Шарганска осмица“ је била на траси ускоколосечне пруге која је пуштена у саобраћај 1925. године и повезивала Београд, Сарајево и Дубровник. Укидањем пруге уског колосека 1974. године престао је и железнички саобраћај на Шарганској осмици.

Четврт века након тога, „Шарганска осмица“ је обновљена као музејско-туристичка пруга и данас представља најатрактивнију туристичко – музејску железницу у Европи. Која годишње привлачи десетине хиљада домаћих и страних туриста.

„Шарганска осмица“ се сматра јединственим градитељским ремек делом у свету међу пругама уског колосека. У облику броја 8, ширине 760 милиметара, пролази најлепшим планинским пределима Мокре Горе са 5 мостова и 22 тунела. На укупној дужини пруге од петнаест и по километара, на релацији Мокра Гора – Шарган Витаси, прелази се висинска разлика од 300 метара.

 

Инфраструктура железнице / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice mokra gora sarganska osmica tuneli rekonstrukcija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.111.771 посета
Тренутно на сајту: 459 посетилац(a)