Брендирање меда за већи извоз 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Брендирање меда за већи извоз
Trenutno na sajtu: 721       |       Podeli:
08.05.2017 | 0 коментар(а)



Србија има квалитетан мед, а то су препознали и у Европској унији, где је пројекат “Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона”,

освојио награду на такмичењу Европске комисије за најбољу идеју у области промоције предузетништва, у кокуренцији 343 пројекта из целе Европе.

Пројекат је, међутим, како објашњава РодољубЖивадиновић, председник Савеза пчеларских организација србије, остао усамљен, и било би добро да послужи као подстицај осталим пчеларима.

“Признање ЕК највише говори о тиме да је Србија тек на почетку приче којом треба да своје природно благо покаже целом свету”, наводи Живадиновић.

“Tо је скуп и дуготрајан процес, који најпре подрзумева свест наших пољопривредника да се мора играти тржишних игра. Што пре схватимо да само удружени можемо стићи до крајњег циља, а то је ефикасан, брз и продуктиван пласман меда, биће боље свима нама.

Савез пчеларских организација Србије, како прецизира Живадиновић, окупља 9.633 организована пчелара, углавном тржишно оријентисаних, ккоји аје 520.587 пчелињих заједница. Сам број кошница и пчелара у Србији је, како наводи Живадиновић, много већи, јер је у нашој земљи облежено више од 800.000 кошнмица, које су у власништву око 15.000 пчелара.

“Производња се, када имамо ддобре климатске прилике, нормално креће од 6.000 до 9.000 тона у зависности од сезоне. Бегремов мед је најзаступљенији у производњи, са чак 50 одсто количина, а мора се напоменути и да је натраженији на тржишту”, каже Живадиновић.

“Мед у малопродаји се код пчелара нуди по цени од 800 динара, а у неким деловима Србије кошта и до 1.500 динара. У трговинама је до 1.200 динара по килограму.

Пчелари, међутим како објашњава Живадиновић, могу да зараде много више, уколико мед пласирају на страна тржишта, јер је откупна цена меда који се извози много виша.

Највећи извоз меда, како наводи Живадиновић, Србија је достигла 2013. године, када је извезено 3.371 тона овог слатког производа, у вредности од 15 милиона долара. У 2014. години извезене су 1.804 тоне, преклане смо имали извоз од 2.045, а у првих осам месеци прошле године извезено је 1.166 тона.

Пут за повећање извоза, самим тим, треба тажити кроз пројекте, као што је овај који је наградила Еврпска комисија, али кроз заштиту географског порекла.

“Наше Друштво пчелара Јован Живановић из Новог Сада је једино које је за фрушкогорски липов мед окончало све процедуре”, каже Живадиновић.

“Постоји и друге заштите које још нису комплетиране на овом нивоу. Ознаке ће, свакако, помоћи липовом меду врхунског квалитета да лакше нађе пут до тржишта, јер је заиста јединствен у Европи.

Извор: Новости, Н. Суботић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.081.940 посета
Тренутно на сајту: 720 посетилац(a)