Професор Ђорђе Ђукић: Светска финансијска криза - десет година после  
Професор Ђорђе Ђукић: Светска финансијска криза - десет година после
08.11.2019 | 0 коментар(а)Чачак - Почетак 2019. године није могао добити актуелнију и значајнију књигу из области међународне економије

и финансија од ове коју је написао и приредио професор Економског факултета у Београду, др Ђорђе Ђукић. Књигом Светска финансијска криза – десет година после се само потврђује да је научни и стручни, те посебно истраживачки и аналитички анагажман професора Ђукића изузетно значајан за нашу, али и за регионалну међународну економску литературу. Заправо, реч је о монографији која анализира проблем светске економије, те посебно питања могућих (долазећих) финансијских криза и контроверзних монетарних и финансијских иновација, односно њиховог одраза на регионалне и националне трговинске, економске и финансијске праксе и политике.
Ово у свом уводном слову наводи Вук Огњановић, негдашњи гувернер Народне банке СРЈ, уводећи читаоца у Ђукићеву студију. И додаје:

Након монографије Банкарство и криза – домаћи и међународни аспекти из 2012. године, проф. Ђукић својом новом монографијом само потврђује озбиљност и континуитет својих вредних аналитичких истраживања. Истовремено, потврђује се да је он један од најплоднијих наших и уопште савремених економиста, који је свој аналитички и истраживачки рад и напор усредсредио на најкомпликованија подручја међународне економије, тј. на аналитичка истраживања и дијагнозе у функцији предвиђања догађања и ризика у светској привреди и финансијама.
Монографија садржи његове раније објављене радове у домаћим и међународним публикацијама, али и значајно ојачану синтезу једног броја нових и свежих опсервација о могућим опасностима које светској привреди, трговини и финансијама доноси крај друге деценије XXI столећа. Заправо, у таквом приступу и у таквој концепцији анализе сложеног комплекса међународних монетарних и финансијских односа, те и специфичним карактером анализе, ова монографија провоцира потребу
за озбиљном пажњом у погледу збивања у међународној привреди, трговини и финансијама.
Поред тога, треба нагласити да сви писани стручни и научни радови, као и студије, расправе и дискусије које води проф. Ђукић недвосмислено указују да се ради о аутору који с ауторитетом правог економског аналитичара провоцира и буди интересовање читалаца и стручних и научних институција. Ради се о аутору, односно о једном од врло ретких економиста-професора који увек има идеју, те предлог прелазног или коначног решења за проблем који се анализира.

Једноставно, можете се некад и не слагати с професором Ђукићем, али га заиста увек морате с најбољом пажњом пратити и поштовати.
Стога, добри познаваоци стваралачког, аналитичког и критичког немира професора Ђукића реално очекују његова даља и иновирана истраживања на тему процењивања долазећих криза у светској привреди и финансијама.
Поводом тих и таквих очекивања, могла би се скренути пажња на три изузетно значајна блока елемената у анализи структуре актуелних збивања
у међународној привреди и финансијама.

Прво, током последњих деценија, драматично је промењен амбијент у коме се формира и спроводи монетарна политика, односно креира тзв. “државна” политика у тржишним привредама широм света. У том новом амбијенту, поред већ складно и логично отворених блокова анализе с циљем процењивања изгледа за нове кризе, треба упозорити и на целисходност продубљене анализе неких фактора који су од посебног значаја и утицаја на дешавања у савременој светској привреди и финансијама.

Вук Огњановић
Приказ књиге: Светска финансијска криза - десет година после, Проф. др Ђорђе Ђукић, Центар за издавачку делатност Економског факултета Универзитета у Београду, Београд, 2019.
Рецезенти: проф. др Драгана Гњатовић, проф. др Радована Коваевић, проф. др Благоје Бабић и проф. Др Млађен Ковачевић
Објављено у: Bankarstvo, 2019, Vol. 48, Issue 2

ГЗС

 

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 129.899.581 посета
Тренутно на сајту: 61 посетилац(a)