Апел да се рационалније користи вода: Само је брана трајно решење 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Апел да се рационалније користи вода: Само је брана трајно решење
Trenutno na sajtu: 421       |       Podeli:
29.08.2019 | 0 коментар(а)



Чачак, Ариље, Пожега, Лучани и Горњи Милановац - Надам се да неће бити рестрикција за 300.000 потрошача
Градилиште бране и акумулације „Ариље – профил Сврачково”, фото: РИНА

које снабдевамо водом са Рзава. Тренутни проток на привременом водозахвату је 2.200 литара у секунди, што је нешто боље него пре неколико дана, када је износио само 1.900, па смо морали да апелујемо на рационалну потрошњу зарад уредног снабдевања житеља Ариља, Пожеге, Лучана, Горњег Милановца и Чачка - каже директор ЈП „Рзав" Зоран Бараћ, и наглашава да сушни период још траје, па ће неизвесност потрајати све до краја септембра.

Иначе, критични проток је 1.400 литара у секунди, па се тада већ размишља и о увођењу рестрикција. Сада је важно да раде и локална изворишта у Лучанима и Чачку, али и даље није препоручљиво заливање башта или прање аутомобила...

Директор ЈП „Рзав" Зоран Бараћ, фото: РИНА

Пре двадесетак дана су, иначе - да би се формирала акумулација, а ЈКП "Водовод" из Чачка надокнадио велику потрошњу - спуштене уставе бране "Парменац" на Западној Морави. Подсетимо, чачански комуналци имају неколико десетина хиљада потрошача, а током последње године су на систем прикључени нови корисници у неколико села.

Једино трајно решење уредног водоснабдевања пет градова је завршетак изградње акумулације "Сврачково" на Рзаву. Бараћ каже да је држава за то ове године издвојила 450 милиона динара, а локалне самоуправе још око 44 милиона.

- У току су најкомпликованији радови који подразумевају бетонирање тунела који ће бити у самој акумулацији, али и водозахватне куле. Само ће за темељ тог објекта кружног облика, високог 58 метара, бити утрошено 220 кубика бетона, а посао ће у континуитету трајати 16 сати. Притом, већ су постављене чак 52 тоне арматуре - објашњава Бараћ, и наглашава да се током наредног месеца очекује пробијање четвртог, енергетског тунела дугог 80 метара.

Раније ове године је, подсетимо, пробијен и тунел од 220 метара, пречника осам и по метара, па ће Рзав променити свој ток, односно на око 200 метара ће бетон заменити само корито реке. У завршној фази радова је предвиђена изградња хидроелектране инсталисане снаге од 7,2 мегавата, као и заштита од великих вода, па ће бити створено вештачко језеро које ће на потезу од девет километара чувати око 27 милиона кубика најбоље планинске воде.

Иначе, акумулација "Сврачково" код Ариља представља једну од највећих инвестиција у Западној Србији, у коју ће држава уложити 62 милиона евра.

Расподела

Лане је за водоводе у пет градова произведено и испоручено 16 милиона и 699.640 кубика хигијенски исправне воде за пиће, што је дневни просек од 529,5 литара у секунди. Притом се Чачанима дистрибуира око 57 одсто укупне производње, људима у Пожеги готово 15, Горњем Милановцу 12, Лучанима безмало осам, а житељима Ариља око седам одсто. По изградњи бране је планирано прикључење још неколико општина на водосистем "Рзав".

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.057 посета
Тренутно на сајту: 422 посетилац(a)