Малинари добили 90 милиона за ђубриво, па се посвађали око расподеле 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Малинари добили 90 милиона за ђубриво, па се посвађали око расподеле
Trenutno na sajtu: 229       |       Podeli:
12.03.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица, Ариље – Постојање више удружења малинара на територији западне Србије која делују у различитим правцима,



уводи забуну међу пољопривредне произвођаче када је упис и подела миниреланог ђубрива у питању.

Борко Павић из Центра за развој пољопривреде Ужица који су иначе и чланови оснивачи Српске малине, каже да нека самозвана Асоцијација малинара Србије, позива грађане преко јавних гласила да се уписују за наводну доделу ђубрива.

„Ми смо 2012. били организатори у подели вештачког ђубрива где смо прошли кроз једну процедеру. Прво смо морали добити сагласност од министарства па одлуку Владе Србије, тек касније смо са локалниим самоуправама и пољопривредним стручним службама позивали људе како би то поделили”, каже Павић додајући да су када је у питању овогодишња подела ђубрива контактирали министра пољопривреде који је децидно рекао да са тим нема ништа и да ништа није обећао.

Борко Павић, фото: Приватна архива

Павић је иначе члан Одбора за пољопривреду Републике Србије и према његовим речима ни тамо нико ништа не зна, тако да он сматра да је ово једна велика пометња у народу где нико не зна одговор.

„Ми смо као савез Српска малина који постоји седам година, контактирали министарство и на име елементарне непогоде, тражили обештећење произвођачима где смо искључени из свих преговора. А нека самозвана група људи који се представља као удружење или асоцијација су дошли до њих и воде сада главну реч”, наводи Павић.

Он додаје да су прошлог петка имали скупштину малинара у Ариљу где је народ изгласао неповерење министру, јер како кажу он није изашао у јавност да објасни о чему се ради.

„Сада се праве спискови и узима се чланарина од такозваних асоцијација, а шта се ради не зна се, да ли ће ту само неко људима да узме паре. Тражили смо и да се МУП укључи као и министарство, влада и скупштина и да се разјасни по којим критеријумима и по чијој одлуци се дели ђубриво”, истиче Павић.

Са друге стране Драган Богдановић председник Удружења малинара „Виламет” и члан Асоцијације „Малинари Србије” каже да је председник Александар Вучић на име прошлогодишњих штета које су претрпели малинари определио 90 милиона за Моравички и Златиборски округ.

Драган Богдановић председник Удружења малинара „Виламет” и члан Асоцијације „Малинари Србије”, фото: ГЗС

„Тај новац је усмерен министарству пољопривреде, а они су преусмерили ка Асоцијацији малинара, јер смо ми учествовали у тим преговорима и определили нас да уписујемо људе и одрадимо тај посао”, каже Богдановић.

Према његовим речима у регистар за доделу минералног ђубрива имају право да се упишу сви који имају регистрована газдинства у Моравичком и Златиборском округу.

„Како би сви добили, договорили смо се да то буде до хектара малине и купине. Планирали смо до се подели 700-800 кг дубинског и 400-500кг прихране. Видећемо колико ће бити газдинстава а колико ђубрива, па ћемо према томе га и делити”, наводи Богдановић.

Он додаје да нема ништа да каже о побуну чланова Српске малине, јер како каже, како коментарисати некога ко жели да се ухапси министар пољопривреде, председник државе, председник Асоцијације Дорбривоје Радовићи.

Глас западне Србије

 

ОПШИРНИЈЕ У ВЕСТИМА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ КОЈЕ МОЖЕТЕ ГЛЕДАТИ

ОД 17:00 ЧАСОВА НА ОВОМ ПОРТАЛУ

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.135.985 посета
Тренутно на сајту: 230 посетилац(a)