Са научног скупа у Пријевору: откуда раст самоубилачког тероризма 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Са научног скупа у Пријевору: откуда раст самоубилачког тероризма
Trenutno na sajtu: 341       |       Podeli:
05.09.2019 | 0 коментар(а)



Чачaк - Под утицајем глобалних друштвених промена и тероризам је претрпео значајне промене.

Тако је на сцени тероризам инспирисан идејама радикалног исламског фундаментализма а појављују се и специфични облици, првенствено је то актуелизација самоубилачког тероризма.

То је објављено у студији „Форме тероризма узроковане процесом глобализације” која је представљена недавно у Пријевору код Чачка, на међународној научној конференцији „Управљање квалитетом и поузданошћу” коју већ 22. године у свом истраживачком центру приређује др Љубиша Папић, универзитетски професор на ФТН - у у Чачку.

Аутори поменутог рада јесу Хатиџа Бериша, професорка на Универзитету одбране у Београду, Александар Ћираковић (Војска Србије) и Катарина Јонев (докторант на ФПН у Београду). Истражујући ову област, они истичу: „У последње две деценије 20. века свет се суочио са кулминацијом специфичног облика тероризма – самоубилачким тероризмом. Реч је о облику који својом бруталношћу и аморалношћу превазилази све досадашње облике тероризма. Ескалација овог облика насиља и одлучност његових присталица да се још наглашеније њиме користе, веома је забрињавајућа.

Друштва су постала све рањивија на моћ фанатичног појединца који, ради оставаривања постављених (имагинарних) циљева терористичких организација, са собом води у смрт десетине, стотине па и хиљаде, најчешће, недужних цивила. Државе трпе последице самоубилачких терористичких напада, док се истовремено свест грађана све више оптерећује овом појавом.

Тако су терористи – бомбаши самоубице постали једно од најефикаснијих терористичких оружја и често незамењив облик деловања појединих терористичких организација. Иако се у последњих двадесетак година, према неким истраживањима, број (укупних) терористичких напада преполовио, број самоубилачких терористичких напада се удесетостручио на годишњем нивоу. Разлог ескалације раста броја самоубилачких терористичких напада, упркос паду терористичких акција, је процена терористичких организација које примењују самоубилачки тероризам да је то најисплативији начин за постизање постављених циљева. Самоубилачки тероризам у данашњем облику појавио се 1980 – тих година у Либану, Кувајту и Шри Ланки.

Табела са подацима каква је разорна моћ при употреби аутомобила/ Извор: студија

Током деведесетих долази до постепеног ширења и он захвата Израел (Западна обала и Појас Газе), Египат, Индију, Пакистан, Авганистан, Панаму, Алжир, Руску Федерацију, Аргентину, Турску, Танзанију, Кенију, Јемен, Индонезију, Саудијску Арабију. Од почетка 21. века самоубилачким тероризмом обухваћене су и САД, Француска, Перу, Тунис, Колумбија, Ирак, Мароко, Филипини, Шпанија и Финска. У почетку, самоубилачки тероризам примењивао се неселективно и појединачно, да би касније терористичке организације почеле да разрађују посебну самоубилачку тактику, коју карактеришу масовност и систематичност.” Аутори у свом раду дају, такође, преглед свих терористичких организација које примењују самоубилачки тероризам, има их укупно 21, почева од Хамаса који делује у Израелу, до Фракције терористичких организација у Ираку.

Објављују, такође, табелу са подацима каква је разорна моћ при употреби аутомобила и камиона за извођење самоубилачких терористичких напада.

Троје поменутих истраживача процењују да „највећу опасност од оружја за масовно уништење представља могућност да оно дође у посед терориста, нарочито после распада СССР – а и недостатка адекватне контроле над собјетским хемијским и нуклеарним потенцијалом”.

Додаје се: „Многи руски и амерички научници мање страхују због бојевих глава а више због материјала за њихово прављење, јер се они лакше могу набавити и искористити у терористичке сврхе. Нуклеарне крађе се дешавају и далеко су озбиљнији проблем него што се то обично представља”.

Објашњавајући ове тврдње, аутори студије подсетили су на податке које је Џесика Стерн објавила још на почетку овог века: „Године 1992. украден је 1,5 кг 90% HEU уранијума (уранијум диоксид) из производне инсталације `Лух` у Подољску;1993 - украдено око 2 кг 36% HEU уранијума из војно – поморске базе Андрејева Губа; 1993 - украдено 4,5 кг 20% HEU уранијумског горива за војна пловила са нуклеарним погоном у бродоградилишту Мурманск; 1994 - украдене три засебне количине експлозивног HEU уранијума и плутонијума у Немачкој; 1994 - украдено око 3 кг 87,7% HEU уранијума у Прагу; 1996 – украдено 7 кг HEU уранијума из залиха руске Пацифичке флоте у бази Совјетска Гавана”.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.479.183 посета
Тренутно на сајту: 340 посетилац(a)