Oко 200.000 грађана у Србији још увек чека на ратну одштету за жртве рата 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Oко 200.000 грађана у Србији још увек чека на ратну одштету за жртве рата
Trenutno na sajtu: 406       |       Podeli:
15.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Близу 200.000 грађана на нивоу наше државе још увек није остварило право на обештећење да су били жртве рата.
Трибина жртава Другог светског рата у Чачку, фото: РИНА

У Моравичком окугу на евиденцији је око 3000 људи мада је та бројка већа али нису сви грађани евидентирани. Управо због тога организована је трибина у Чачку, прва у низу која има за циљ да окупи све грађане са истим проблемом како би се у скоријем периоду пронашло решење за њих.


Председник управног одбора заједнице удружења жртава Другог светског рата Драган Нововић истиче да последњих осам година није радила комисија Владе Републике Србије за питања ратне штете јер је како каже истекао мандат.
„Много наших грађана није остварило право на лично обештећење а има уредну документацију, да су били жртве фашистичког терора, да ли је у питању заробљеништво, отета имовина, стрељан члан породице или неко лишен живота“, рекао је за РИНУ Драган Нововић.


Он сматра да је сада повољан тренутак да се поново постави питање наплате ратне штете јер је Влада дала подршку.
„На помолу је формирање нове комисије која ће активно да се бави тим питањима, документација коју су грађани прикупљали као доказ претрпљене штете или да су наследници лица која су оштећена на неки начин. Наш задатак је да на овим скуповима разговарамо са грађанима да уместо новчане надохнаде обезбедимо кроз привредно економску сарадњу помоћ тим лицима. То су разни облици сарадње, социјалне помоћи, запошљавања“, мишљења је Нововић.


Драган Нововић, фото: РИНА

Председник Удружења ратних заробљеника Каћановић Живко залаже се за ратну одштету заробљеника и цивила из периода 1945-1946. године.


„Очекујемо и боримо се за наплату оштећених грађана, наплата ратне одштете. Ово је почетак наших трибина, уколико држава затаји ми ћемо протестним митинзима кренути из Чачка. Евидентирано је овде у нашем округу 3000 грађана али има их близу 5000, због тога се ове трибине и организују да се људи пријаве“, казао је Кићановић.


Иначе, ово удружење је основано 1948. године, основао га је Ивановић Андрија, ратни заробљеник. Разлог постојања Удружења свих ових година је да држава разуме и препозна проблем ових грађана како би их обештетила. Према речима представника Удружења наследнике треба помоћи јер грцају у сиромаштву.

РИНА

 Живко Кићановић, фото: РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZRTVE rat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.434.266 посета
Тренутно на сајту: 407 посетилац(a)