"Општинско јагње" заразило стадо 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
"Општинско јагње" заразило стадо
Trenutno na sajtu: 1136       |       Podeli:
14.08.2017 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Сточару Миловану Ланговићу, из села Доње Бабине код Пријепоља, протеклих дана оболело је и угинуло девет оваца.



Зато сумња да је у његов тор заразу донело јагње које је недавно набавио у Новом Пазару, а чију куповину је требало да субвенционише локална самоуправа.

Угинуће девет оваца није и крај мука Ланговића, јер исти симптоми болести муче још неколико грла из његовог стада.

"Ја сам један од двадесетак сточара, који су на јавном позиву изабрани за субвенционисану набавку јагњади, у чему је општина учествовала са 90, а ми са 10 одсто средстава. Добио сам 11 јагањаца, који су ми средином јула допремљени у тор из Новог Пазара", објашњава Милован.

Ланговић тврди да је стадо, које је пре ове набавке бројало 44 грла, било здраво, и да никаквих проблема са овцама и јагањцима никада није имао. Међутим, шест дана пошто се бројно стање у тору повећало, једно од новопридошлих јагањаца је угинуло, а недуго затим почеле су да оболевају и овце. За седам дана угинуло је, чак, девет оваца.

"Ветеринари су ми рекли да је посреди неизлечива болест - ектима. Чуо сам да нисам једини коме су се разболеле и овце. Има још људи који су, такође, прошли на конкурсу за субвенционисану набавку јагњади, међутим, њима ниједна животиња није угинула. Тврдим да су моје овце А класе, уредно су вакцинисане и за њих сам и добијао награде на изложбама и сајмовима", истиче вредни домаћин.

Фото: Глас западне Србије

У овдашњој локалној самоуправи истичу да им је жао што је сточар из Доњих Бабина претрпео штету, те да ће наћи начина да му помогну. Члан Општинског већа задужен за пољопривреду Небојша Жунић каже да је Општина издвојила око шест милиона динара за субвенцију и набавку квалитетне приплодне јагњади. И тврди да конкурс није спроведен до краја, па да они ни на који начин нису утицали да јагањци буду набављени у Новом Пазару, већ је то била искључиво одлука самих сточара.

"Још није донето коначно решење колико пољопривредних домаћинстава ће општина субвенционисати. Искључиво је на домаћинима била одлука где ће набавити грла. У буџету имамо предвиђену ставку за надокнаду штете настале услед угинућа стоке од заразних болести, па ћемо у случају да налаз ветеринара то и потврди, надокнадити део штете домаћину из Бабина", наглашава Жунић.

Набавка заражених јагњади, како најављује несрећни сточар из Бабина, добиће сигурно судски епилог. Милован тврди да је за лечење угинулих и десетак још живих, као и оболелих оваца потрошио више од 20.000 динара. Званичан извештај ветеринара још није добио, а када му биде стигао пресавиће табак и поднети тужбу. Само још не зна против кога, да ли општине или добављача.

Фото: Глас западне Србије

НЕЧИСТА ПОСЛА

Из локалне самоуправе одбацују наводе Ланговића да су сугерисали и утицали на то да се јагњад набаве искључиво код две фирме из Сјенице и Новог Пазара, али се то управо и десило. Како сазнајемо, 23 домаћинства из Пријепоља се за набавку јагњади одлучило баш код две фирме, по цени од 220 евра по грлу, далеко већу од тржишне.

У граду на обали Лима круже информација да ту нису чиста посла и да би цео случај могли испитати и надлежни органи.

Глас западне Србије/Новости

Опширније у прилогу Гласа западне Србије који је емитован у вестима Б92




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.999.433 посета
Тренутно на сајту: 1135 посетилац(a)