Борачки крш: Некад вулкан у срцу Шумадије, данас природни феномен 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Борачки крш: Некад вулкан у срцу Шумадије, данас природни феномен
Trenutno na sajtu: 397       |       Podeli:
15.11.2019 | 0 коментар(а)



Кнић – Бог није штедео кад је Шумадији делио природне лепоте, а јединствен пример за
Борачки крш у срцу Груже, фото: РИНА

то је и Борачки крш који се налази у срцу Груже и представља редак природни феномен који међу својим стенама крије неколико хиљада година дугу историју.

“Борачки крш уствари је угашен вулкан, сачињен је од стена специфичног облика, стубасте су и купасте структуре и зато је наше село посебно у Србији. Ми смо се овом лепотом родили, будимо се свако јутро и лежемо на починак”, рекао је мешатанин села Борач, Дејан Милошевић за РИНУ.

Налази се на 515 метара надморске висине, а са његових врхова простире се феноменалан поглед на пола Србије. Борач је некад био славан и надалеко познат, јер су се у подножју крша налазили средњовковни градови, али ово место још увек је недовољно археолошки истражено.

Дејан Милошевић направио је етно-кућу у којој су снимане сцене за серију "Мој рођак са села", фото: РИНА

“Овде се налазило највеће утврђиње за време деспотовине Стефана Лазаревића, а могу се видети и остаци куле из доба Римљана”, каже Милошевић.

Бројни су излетници који са одушевљењем посете овај део Србије и увек му се враћају, мештани се труде да искористе туристичке потенцијале које има је природа подарила.

“Испод Борачког крша никла је права српска етно-кућа која осликава како су то наши преци живели. Налази се на 320 метара надморске висине и представља праву ваздушну бању. И филмаџије су препознале лепоту овог места, па су овде снимане поједине сцене из серије Мој рођак са села”, рекао је Дејан .

Борачки крш је у јуну ове године проглашен за Споменик природе и стављен је под заштиту као природно добро од изузетног значаја.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


knic borac krs fenomen priroda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.779.560 посета
Тренутно на сајту: 398 посетилац(a)