пролеће би требало да стигне знатно раније од свог календарског почетка.Знатно пре процветаће љубичице и јорговани чије цветове Марина Лукић Цветић, историчарка уметности из Краљева и њена ћерка Лидија Цветић Вучковић, глумица и докторка уметности и медија, користе за кување слатка у свом „Музеју слатка - Кући Цветића” у Краљеву.
Ове две шармантне и амбициозне даме, које преко слатка, традиционалне српске посластице, на оригиналан начин промовишу идеју о очувању српске традиције, идентитета и културе , Туристичка организација Србије представила је ових дана на Сајму туризма у Београду.Њихова презентација побудила је огромно интересовање посетилаца и за очекивати је да се њихове колекције врло брзо нађу на новим дестинацијама широм света, после Лондона,Париза,Токија и других метропола.
Од 32 врсте слатка, за које се зна у Србији, Марина и Лидија кувају 24 врсте и то понајвише од воћа, цвећа и зачина из свог дворишта у центру Краљева, међу којима слатка од љубичица и јоргована постају заштитни знак њихове слатке кухиње.Љубитељима врхунске српске посласластице Марина је с великим задовољством поклонила рецепт за кување слатка од љубичице, које, како каже, многи с правом називају краљевским.
Љубав и стрпљење важни колико и квалитет цветова
„За теглу од једног килограма слатка потребно је 300 грама свежих цветова љубичица,стрпљиво довојених од латица, четврт литра воде, један килограм шећера,кашичица лимунтуса и колутови лимуна по укусу”, прича Марина и додаје:
„Свеже цветове љубичица прелити водом.Када прокључа кувати га лагано још 10 минута. Додати шећер и оставити тако да кључа до густине меда.Додати и половину неољуштеног лимуна исеченог на колутове, уколико желите (то је укус и воља домаћице) и лимунтус на крају.Слатко се опени, шерпа се повеже мокром ланеном крпом и прекрије још једном сувом крпом. Тако стоји док се не охлади, а затим се сипа у тегле.
За кување слатка од јоргована потребна је иста количина цветова , шећера и воде,као за слатко од љубичица, с тим што се не ставља лимунтус ,јер је за укус и мирис довољан јак и пријатан мирис јоргована”,казује Марина.
Прибор обогаћује у употпуњује чин послужења
Слатко се обавезно служи ујутру и њиме би требало да започне сваки дан.Да би током дана били срећни и да би нам све текло лагано,пријатно и успешно,требало би, према Мариним речима, да свако устане 15 минута раније него обично и да за себе пронађе ритуал и време за сопствено уживање у нечему посебном, а то је управо-слатко.
„Никако не смемо да госта послужимо на пластичном послужавнику.Морате да имате леп, чист, готово изгланцан послужавник на којем ће бити беспрекорно чиста и поштиркана шустикла.Лепе и чисте чаше по могућности од кристала и сребрне кашичице, ако је могуће, учиниће сам ритуал послужења пријатнијим.Ако тако започне дан имаћете велике шансе да крај дана дочекате задовољно и успешно“,саветује краљевачка историчарка уметности и врхунска куварица.
У „Музеју слатка - Кући Цветића” налази се мноштво предмета за послуживање слатким. Ту су све колекције које су у Србији употребљиване у претходних 150 година тако да гости сами могу да одаберу колекцију којом желе да буду послужени.
ГЗС
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.