Чекајући љубичице и јоргован: За теглу слатка потребно 2.500 цветова 



 

Чекајући љубичице и јоргован: За теглу слатка потребно 2.500 цветова
26.02.2020 10:32 | 0 коментар(а)



Краљево - Судећи по топлим и сунчаним фебруарским данима, неуобичајеним за ово доба године,
ФОТО:ГЗС/Миланко Даниловић

пролеће би требало да стигне   знатно раније  од  свог календарског почетка.Знатно пре  процветаће љубичице и јорговани чије цветове Марина Лукић Цветић, историчарка уметности из Краљева и њена ћерка Лидија Цветић Вучковић, глумица и докторка уметности и медија, користе за кување слатка у свом „Музеју слатка - Кући Цветића” у Краљеву.

Ове две шармантне и амбициозне даме, које преко слатка, традиционалне српске посластице, на оригиналан начин промовишу идеју о очувању српске традиције, идентитета и културе , Туристичка организација Србије представила је ових дана на Сајму туризма у Београду.Њихова презентација побудила је огромно интересовање посетилаца и за очекивати је да се њихове колекције врло брзо нађу на новим  дестинацијама широм света, после Лондона,Париза,Токија и других метропола.

Од 32 врсте слатка, за које се зна у Србији, Марина и Лидија кувају 24 врсте и то понајвише од воћа, цвећа и зачина из свог дворишта у центру Краљева, међу којима  слатка од љубичица и јоргована постају заштитни знак њихове слатке кухиње.Љубитељима врхунске српске посласластице Марина је с великим задовољством поклонила рецепт за кување слатка од љубичице, које, како каже, многи  с правом  називају краљевским.

Љубав и стрпљење важни колико и квалитет цветова

„За теглу од једног килограма слатка потребно је 300 грама свежих цветова љубичица,стрпљиво довојених од латица, четврт литра воде, један килограм шећера,кашичица лимунтуса и колутови лимуна по укусу”, прича Марина и додаје:

„Свеже цветове љубичица прелити водом.Када прокључа кувати га лагано још 10 минута. Додати шећер и оставити тако да кључа до густине меда.Додати и половину  неољуштеног лимуна исеченог на колутове, уколико желите (то је укус и воља домаћице) и лимунтус на крају.Слатко се опени, шерпа се повеже мокром ланеном крпом и прекрије још једном сувом крпом. Тако стоји док се не охлади, а затим се сипа у тегле.

За кување слатка од јоргована потребна је иста количина  цветова , шећера и воде,као за слатко од љубичица, с тим што се не ставља лимунтус ,јер је за укус и мирис довољан јак и пријатан мирис јоргована”,казује Марина.

Прибор обогаћује у употпуњује чин послужења

Слатко се обавезно служи ујутру и њиме би требало да започне сваки дан.Да би током дана били срећни и да би нам све текло лагано,пријатно и успешно,требало би, према Мариним речима, да свако устане 15 минута раније него обично и да за себе пронађе ритуал и време за сопствено уживање у нечему посебном, а то је управо-слатко.

„Никако не смемо да госта послужимо на пластичном послужавнику.Морате да имате леп, чист, готово изгланцан послужавник на којем ће бити беспрекорно чиста и поштиркана шустикла.Лепе и чисте чаше по могућности од кристала и сребрне кашичице, ако је могуће, учиниће сам ритуал послужења пријатнијим.Ако тако започне дан имаћете велике шансе да крај дана дочекате задовољно и успешно“,саветује краљевачка историчарка уметности и врхунска куварица.

У „Музеју слатка - Кући Цветића” налази се мноштво предмета за послуживање слатким. Ту су све колекције које су у Србији употребљиване у претходних 150 година тако да гости сами могу да одаберу колекцију којом желе да буду послужени.

 

ГЗС















Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SLATKO LJUBICICE KRALJEVO

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 























 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 81.886.741 посета
Тренутно на сајту: 105 посетилац(a)