Завичају пут на дар 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Завичају пут на дар
Trenutno na sajtu: 538       |       Podeli:
18.11.2017 | 0 коментар(а)



Сјеница, Тутин - Недавно је асфалтирана деоница Цетановићи-Буђево, која је чекана деценијама,

па су средином Пештера повезане општине Сјеница и Тутин.

Житељи Пештерске висоравни, зими често одсечене од света, већ славе: из Карајукића Бунара, срца пештерске висоравни и једног од најхладнијих места у Европи, за пола сата стизаће се до Тутина, а још брже до Сјенице.

- Коначно смо и то дочекали, живимо на територији општине Сјеница, а за све што нам треба морали смо у Тутин, јер је до Сјенице био макадам, а до Тутина асфалт, сад у обе вароши можемо брзо путничким возилом, центар општине биће нам на дохват руке, нисмо више на крају света или како су нам неки говорили богу иза леђа - прича старина Јусуф Дацић из засеока Биоци код Карајукића Бунара...

- Последњу неасфалтирану деоницу Цетановићи - Буђево, дужине око 3,5 километра, пред почетак асфалтирања обишли су челници општина Сјеница и Тутин, а у посету су им били и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и државни секретар у Министарству грађевина Сенад Махмутовић...

- Велика је ово ствар за цели Пештер и за сав наш народ... Дуго су ови људи живели у беспућу и муци. Нећемо на овоме стати, још има пуно села која су зими месецима одсечена од света и до којих се и лети тешко стиже. Циљ нам је да асфалт стигне до сваког пештерског села, сваке школе и сваког верског објекта - истиче, праћен одобравањем и похвалама присутних мештана Валид Тахировић, помоћник председника општине Сјеница задужен за инфраструктуру...

- Крупне и добре ствари догађају се на Пештеру у последњих пет-шест година, више асфалтних путева изграђено је него у последње четири деценије, бог и држава коначно су погледали и нас који смо остали у српском Сибиру - прича Радоје Куч, поштар из Карајукића Бунара и не крије радост што је асфалтни пут стигао и до његовог Долића.

Да и ми победимо беспуће помогао нам је Нусрет Бајрамовић Нуце, велики градитељ у Русији, пореклом из ових крајева, који у Карајукића Бунарима гради огромну фарму кокошака, а у Долићу фарму говеда... Сам је пре две године финансирао насипање пута Карајукића Бунари-Долићи, зашта је утрошио око 130.000 евра, помогли су и други из наше дијаспоре, а општина је ових дана коначно завршила посао - додаје Радоје.

Улаже у родни крај

Давно је неко реко да је пут живот, ми нисмо имали ни пута, ни живота, много смо се мучили у беспућу и због тога су многи бољи живот тражили и нашли у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, а око 30.000 Пештераца ради у иностранству.

Неки свој капитал, попут Нусрета - Нуце Бајрамовића, улажу у родни крај, након изградње нових путева очекујемо још више улагача, јер смо уверени да ће се сваки динар уложен у производњу здраве хране брзо и двоструко вратити - истиче Изет Шаботић, фармер из Карајукића Бунара.

Држи до речи

-Био је Нуце пре неколико дана овде у Долићу, дошао чак из Сочија, обећао је да ће својим средствима финансирати изградњу још четири километра пута до Бољара на граници са Црном Гором, добар човек, не мисли само на себе већ и на овај народ, кратко нам је рекао: "И људи у Бољарима треба да живе"... Што обећа он увек и испуни - додаје Радоје.

- Поносан сам свиме што смо урадили и што радимо, Пештер више није забит и заборављени део Србије. Велике послови нас тек очекују. Ако желимо да ови људи остану овде морамо им обезбедити: воду, струју, асфалтне путеве, школе, амбуланте, ветеринаре - каже Нуце.

Сточарство велика шанса

Велика шанса овог краја је сточарство, само Турској годишње треба да испоручимо по 5.000 тона меса, хоћемо нове фарме и фармере и останак младих на селу. Надамо са да ни убудуће неће изостати помоћ Владе Србије која нам је и до сада много помогла - објашњава Хазбо Мујовић, председник општине Сјеница.

Извор: Вести онлајн




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.103.019 посета
Тренутно на сајту: 539 посетилац(a)