Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Жубор са Каблара, једна од најквалитетнијих ракија која се прави од старе аутохтоне сорте шљиве Ранке

02/11/2022
image-gallery-item
Младен Јовашеић, фото: ГЗС
Чачак - Младен Јовашевић који живи у Лондону, подигао је засад у свом завичају у селу Пријевор,

старе аутохтоне сорте шљиве Ранке да би производио, како каже, најбољу чачанску шљивовицу.

Младен Јовашеић, фото: ГЗС

„Наша ракија нема разлога да не стоји раме уз раме на свим светским полицама, баровима и хотелима”, рекао је за Глас западне Србије Младен Јовашевић.

Младен је детињство провео у подножју планине Каблар, борави у неколико земаља, а засад старе аутохтоне шљиве Ранке за шумадијску мученицу подигао је у родном селу Пријевор на 15 хектара, од око 6 000 стабала.

„Свуда је лепо, али, Чачак је, када се каже ракија, онда је прва асоцијација Чачак”, истакао је Младен.

Младен Јовашеић, фото: ГЗС

Шљивици су у потпуности органски, саднице прикупљане у шумама Каблара и Овчара, све узгаја без пестицида.

„Засад је црвена ранка, деросавка, која наравно, не може сама да опстане. Ту су њене верне слуге, опрашивачи, округлица, Драгачевка”, рекао је.

Младен истиче значај географског порекла, а у његовом дегустационом подруму, све је завичајно, од кабларског камена, до бурета столетног храста у коме одлежава „кабларски жубор”.

Жубор са Каблара, једна од најквалитетнијих ракија која се прави од старе аутохтоне сорте шљиве Ранке, фото: ГЗС

„Зашто би ишли на страну, када све имамо овде у кругу од три километра. Наравно, то је идеја, основна водиља да све направимо да буде домаће, локално, аутохтоно, зашто би се стидели и узимали нешто туђе, кад имамо све које је много квалитетније”, закључује Младен.

Из Института за воћарство истичу да ова стара аутохтона сорта шљиве даје добре производе, али се мора строго пратити ред у засадима чувене Ранке, која је некада била на месту број један.

Жубор са Каблара, једна од најквалитетнијих ракија која се прави од старе аутохтоне сорте шљиве Ранке, фото: ГЗС

„Ова сорта је изузетна сировина за производњу врхунских ракија шљивовица, последњих година је дошло до неких резултата захваљујући истраживању у Институту за воћарство и да су ове новије, условно речено Чачанска лепотица и Чачанска родна доста добри опрашивачи ”, појаснио је др Небојша Милошевић, Институт за воћарство у Чачку.

Прилог емитован у вестима телевизије Б92:

ГЗС

 

PRIJEVOR MLADEN JOVASEVIC RAKIJA

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika redakcija gzs

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.