Боје и светлост самоучара Драгачева 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Боје и светлост самоучара Драгачева
Trenutno na sajtu: 486       |       Podeli:
21.10.2020 | 0 коментар(а)



Гуча – Посвећени драгим бојама завичаја, самоуки сликари и вајари Драгачева скућили су се у својој галерији наред гучке варошице

која има тек 2.000 душа и ту сместили 300 својих дела, доноси „Политика” у штампаном издању. Главе, душе и руке врте им се око Драгачевског сабора трубача по којем је овом место постало у свету познато, а ономад су најбоље слике и скулптуре наређали у лепо сређен каталог.

-Штампали смо га поводом 60. Сабора трубача, додуше неодржаног због ванредних прилика. Али, то смо узели као своју обавезу јер Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева, основано 27. децембра 1974, преузело је од Сабора посебни ликовни печат, препознатљива обележја овог краја и привлачност. Сабор је извор топлих боја, особеног колорита и чува корене народне, као непресушно врело ликовних надахнућа – каже за „Политику” Јовиша Славковић, књижевник из Гуче и самоуки сликар.

Роса Јанковић, будилица, акрил

Појава ове врсте уметности на Сабору приписује се наивцима Предрагу Радовановићу из Граба код Гуче и Богосаву Живковићу из Лесковца близу Степојевца. Сељанима, дакле, чијим су стопама кренули бројни драгачевски наивци, укупно стотинак, носећи драге боје овог поднебља. Не марећи за правила естетике, нешколовани али изражајног духа, проговорили су надарени сељаци, домаћице, професори, правници и инжењери, сликама и вајарским длетима.

- Чланови Удружења скоро пола века ослањају се на Сабор баштинећи његове лепе, духовне стране, и то им надахнуће даје призвук изворности, обичаја и историјско – културног наслеђа нашег краја. Због тога се стиче утисак да је Удружење настало из збука трубе јер сликари, вајари и трубачи имају доста заједничког: тон, звук, боју, изворност, баве се народном уметношћу – истиче Славковић.

На саборима трубача од 1961. године делима су гостовали најпознатији сликари и вајари југославије, уметничких галерија и ликовних школа: Јанко Брашић (Опарић), Богосав Живковић (Лесковац), Мартин Јонаш и Зузана Халупова (Ковачица), Сава Стојков (Сомбор), Флорика Пуја (Уздин), Милић од Мачве и Момо Капор (Београд), Сава Ракочевић (Чикаго)...

Удужење данас има 50 уписаних чланова, занимљиво је да су жене бројније, а најновији придруженик је наивна сликарка из Обровца у Лици, досељеник.

- Ради трајног очувања слика и скулптура посвећених Сабору трубача предлажемо да приређивачи највећег народног скупа у Србији откупе читаву тематску колекцију ових радова Удружења, и од њих сачини сталну поставку у приземљу Музеја Драгачевског сабора трубача, такође у средишту нашег места – напомиње Јовиша Славковић.

ГЗС/Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


politika otasevic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.448.179 посета
Тренутно на сајту: 486 посетилац(a)