Неимари из Босне градили по Србији: Осаћани у више од два века оставили препознатљив печат у српском градитељству 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Неимари из Босне градили по Србији: Осаћани у више од два века оставили препознатљив печат у српском градитељству
Trenutno na sajtu: 563       |       Podeli:
31.01.2021 | 0 коментар(а)



Ужице - Стизали су мајстори из Осата на згаришта спаљених села и варошица Србије после буна и устанака с краја 18. и кроз читав 19. и 20. век.

Сваког пролећа прелазили су Дрину између Благовести и Ђурђевдана, а враћали се између Митровдана и Аранђеловдана, али и касније због уговорених послова и благих зима.

Дрину су прелазили у групама по 50 до 100 људи скелама код Љубовије, Вишеграда и Зворника. Према податку турског ђумуркџије код Љубовије једног пролећа у четвртој деценији 19. века "превезао је у Србију 700 неимара". Други запис каже да је Ваљево деценијама било састајалиште мајстора...

Овако у књизи "Осаћани, наслеђе генерацијског искуства", ужички историчар уметности Драгиша Милосављевић чува од заборава врсне неимаре из Осата, области у североисточној Босни, са леве стране реке Дрине, на њеној великој кривини између Вишеграда и Сребренице. Подсећајући да су у печалбу ишли далеко од Скелана, Братунца и других места завичаја, он пише да су градили у Србији, све до Мораве, али и широм Босне и Приморја и тако оставили препознатљив печат у традиционалном српском градитељству.

- Задојени традицијом и наслеђеним вредностима патријархата, стварајући снагом индивидуалне креације и колективним прегалаштвом, Осаћани су родоначелници једне нове градитељске епохе. Запамћени су, пре свега, по кућама осаћанкама, са високим и стрмим крововима. Њима се приписује конструкција четвороводних, високих кровова, покриваних шиндром од храста, бора, јеле, а тамо где није било квалитетног дрвета покриване су танким каменим плочама из мајдана каменог шкриљца. Куће складних пропорција, са једноставним распоредом простора и топлином, грађене су по мери човека и природе - наглашава Милосављевић, аутор књиге у издању ужичког Народног музеја и Националног парка "Дрина" из Сребренице.

Кућа осаћанки, као и колиба и вајата, има још у скромним етно-парковима отвореним у последњим деценијама на територији Републике Српске. Знатно више сачувано их је на Златибору, где су Осаћани предали занат у руке мештана. Овде им је век продужио етно-музеј "Старо село Сирогојно".

Црква брвнара у Дубу / Фото: Из књиге "Осаћани"

Прекодринским дрводељама славу су донеле и цркве брвнаре, са стрмим крововима, који и по неколико пута надмашују основну висину објекта. Монументалне кровне површине у Дубу, Такову, Брезни, Сечој Реци, Јарменовцима, заобљене на западној и источној страни, наткривају, како каже аутор, попут огромних кишобрана. У овим духовним седиштима посебна пажња поклањала се декорацији, коришћењем мотива из народног стваралаштва.

- Осаћани су и градитељи познатих објеката у Београду - Велике касарне и Краљевог дворца (познатијег из Мајског преврата), затим кнежевских конака, кућа нахијских кнезова, српских кућа у Ваљеву, Мионици, Ћелијама, Крчмару и бројних стамбених објеката чији је власник био кнез Милош Обреновић. Подизали су и џамије, текије, медресе, а посебно су били вешти у градњи џамија са дрвеном мунаром - истиче Драгиша Милосављевић.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


osacani neimari gradnja uzice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.348.321 посета
Тренутно на сајту: 562 посетилац(a)