Решава се горући еколошки проблем на језеру Међувршје 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Решава се горући еколошки проблем на језеру Међувршје
Trenutno na sajtu: 448       |       Podeli:
06.06.2022 | 1 коментар(а)



Чачак - Ако вас пут наведе од Чачка ка Ужицу, на само 15 километара од центра града на
Решава се горући еколошки проблем на језеру Међувршје, Фото: РИНА

Морави дочекаће вас нестварни придони предели Овчарско-кабларске клисуре. Њен драгуљ свакако је језеро Међувршје, необичног облика и лепоте које је уједно и највеће вештачко језеро на реци Западној Морави. Надморска висина језера је 273 метра, а највећа дубина је непосредно код темељног пропуста и износи око 20 метара. Овај предео изузетних одлика током пандемије корона вируса био је један од најпосећенијих у западној Србији.

"За време високих водостаја дужина језера достиже 11 километара. Подручје језера је углавном брдовито и пошумљено, слабо насељено, а сама акумулација, формирајући меандре између планина Овчар и Каблар, употпуњава дивну слику и пејзаж поред Мораве. На десној обали језера је урађена стаза за спортски риболов дуга 800 метара", кажу за РИНУ у Туристичкој организацији Чачак.

Решава се горући еколошки проблем на језеру Међувршје, фото: РИНА

Оно што протеклих година ружи изглед језера Међувршје јесте висока концентрација алги што неретко доприноси помору риба, а јак смрад шири се тим пределом. Иако се овај крај сврстава у популарне локације, туристичка сезона би управо због стања у ком се језеро тренутно налази могла бити угрожена. Да би фаталне последице по биљни и животињски свет, али и за угоститељске раднике у наредном периоду биле избегнуте, мађарска фирма "Натураква" заједно са српским експертима отпочела је пројектовање за чишћење језера Бубањ у Крагујевцу и Међувршје крај Чачка. Финансирање пројектовања иде из неповратних средстава које финансира Мађарска агенција за промоцију извоза (ХЕПА).

"Сви смо свесни и захвални колику је подршку нашој земљи Мађарска дала у претходном периоду. Када Влада Мађарске наступа, као да наступа Србија – увек су били ту за нас. Овај Споразум о економској и техничкој сарадњи је још један вид наших добрих и чврстих економских и политичких односа. Овде причамо о 4,3 милиона евра бесповратних средстава који ће бити коришћени за израду пројектне документације након чега ће доћи инвестиције које ће бити око 80 милиона евра и који су резултат кредита који ће Мађарска обезбедити Републици Србији. Пројекти о којима смо причали су првокласни еколошки пројекти", изјавио је министар Томислав Момировић.

фото: РИНА

Град Чачак је платио, пре две године, четири милиона динара за елаборат измуљавања и комплетног чишћења језера Међувршје. Потписивањем уговора са Мађарима отишло се још један корак даље и ближе коначном решењу.

"Надам се да ћемо трајно и коначно у наредним годинама, санирати и очистити језеро Међувршје, које је по проценама 2/3 у муљу. Ми ћемо у међувремену издвојити новац и у складу са Агенцијом за заштиту природе, онај део који је неспоран уредити и очистити. Макар онај површински део, трске, траве и свега онога што смо вадили и прошле године. На овај начин сви ће осетити бенефите, и екологија и рибарење али и туризам, јер ово заштићено подручје заиста има перспективу. Овчар бања и цела Овчарско-кабларска клисура бити у наредних неколико година постаће једно од најлепших места у Србији”, истакао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK JEZERO MEDJUVRSJE MULJ CISCENJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • ribolovac

    napisali ste UREDjENA ribolovacka staza u duzini 800 metara.Izgleda da istu niste posetili u skorije vreme jer je sva u travi vecoj od jedan metar i totalno je beskorisna.Staza pod hitno mora da se ocisti,sredi i pokosi!



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.429.139 посета
    Тренутно на сајту: 448 посетилац(a)