Скупштина Ариља: Држава да се укључи у решавање проблема малине, општине да подрже своје малинаре 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Скупштина Ариља: Држава да се укључи у решавање проблема малине, општине да подрже своје малинаре
Trenutno na sajtu: 1253       |       Podeli:
16.06.2017 | 0 коментар(а)



Ариље - Скупштина општине Ариље, очекује од Владе Србије, министарства пољопривреде и трговине,

максимално ангажовање у оквиру њихове надлежности у спречавању монопола у откупу и пласману малине.

Од владе и министарства траже да организују хитан састанак са пословним удружењем хладњачара Србије и удружења малинара из целе Србије да би се постигао договор о аконтној цени малине.

"Имајућу у виду надлежност Скупштине општине и ограничене могућности да предузме одговарајуће мере у вези са проблемом око малине, предлажемо да улогу медијатора преузме Влада Србије, односно надлежна министарства, која својим ауторитетом могу допринети да се створи амбијент како би се омогућило слободно тржиште у откупу малине на територији Србије, имајући у виду да производња малине обезбеђује више од 250 милиона евра девизног прилива и један је од главних извозних производа", наводи се у закључку донетом на седници скупштине.

Према анализама стручњака из ове области, понуда малине у Србији у 2017. години је 40 до 50 одсто мања у односу на 2016. годину, а према информацијама са светског тржишта смањена је производња за 50 одсто у Пољској и 20 одсто на тржишту Америке.

"Из свега наведеног може се извести закључак да тржиште није слободно већ монополистичко, а да истакнута цена малине не покрива ни трошкове производње", наводи се у скупштинској одлуци.

Председник скупштине општине Ариље рекао је да је упућен позив свим председницима СО као и председницима општине у којима се прозводи малина да подрже напоре својих произвођача у борби против монополистичког тржишта.

Из Скупштине општине Ариље наводе да имају сазнања да се у целој Србији спремају протести произвођача малине, што није у интересу ни локалне власти, нити Владе Србије те очекују, односно траже помоћ у решавању насталог проблема.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.979.820 посета
Тренутно на сајту: 1256 посетилац(a)