Интервју Расим Љајић: Можда ћемо са СПС-ом на београдске изборе 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Интервју Расим Љајић: Можда ћемо са СПС-ом на београдске изборе
Trenutno na sajtu: 617       |       Podeli:
04.12.2017 | 0 коментар(а)



СПС је за нас могући партнер за изборе у Београду, каже у интервјуу за „Блиц“ министар трговине,

туризма и телекомуникација и лидер СДПС Расим Љајић.

Он додаје да ће прво разговарати са СНС, да је градоначелник Синиша Мали добро радио свој посао, али и да би власт требало озбиљно да приступи престоничким изборима јер опозиција има већи постизборни коалициони потенцијал. Открива и које га то две ствари у оквиру ресора фруструрају и шта очекује од посете чланова Председништва БиХ.

Очекују нас избори у Београду, хоће ли СДПС бити на листи СНС?

- Још није било никаквих договора, али свакако ћемо прво разговарати са СНС. Од исхода тих разговора зависе и наше следеће активности.

Све су гласније најаве да бисте могли да будете и на листи са СПС-ом?

- Ми смо већ на покрајинским и неким локалним изборима били у коалицији са СПС-ом, остварили смо добре разултате и тај савез је више него коректно функционисао. СПС је за нас свакако могући партнер и за београдске изборе.

Ко би за вас био прихватљив кандидат за градоначелника?

- Кандидата ће одредити водећа странка с којом будемо у коалицији. Било би пожељно да буде неко ко ће привући и нове гласаче, ко има резултате у послу којим се бави и позитивну перцепцију у јавности. Наравно, много је лакше дати профил будућег градоначелника него конкретан предлог.

Како је, са ваше тачке гледишта, Синиша Мали водио Београд? Има ли с чим пред бираче?

- Мислим да је Синиша Мали добро радио свој посао, упркос константном притиску под којим је био од почетка мандата. Београд је данас једно велико градилиште и то би требало да буде важан фактор у предстојећој кампањи

Све извесније је да опозиција неће бити у једној колони. Могу ли тако разједињени да угрозе власт у Београду?

- Од почетка је била нереална амбиција да опозиција иде у једној колони. Како време одмиче, чини се да ће ту бити више посвађаних колона које ће се међусобно борити за прво место у опозицији. Ово ме подсећа на стање у опозицији средином деведесетих година. Но и поред тога, власт мора приступити овим изборима крајње одговорно, зато што је коалициони постизборни потенцијал опозиције већи и шири него владајућих странака. Упркос тренутним свађама сви би се лако удружили после избора, ако буду у прилици.

Драган Ђилас ће, како сада ствари стоје, бити један од опозиционих кандидата за градоначелника. Има ли власт разлога да се плаши његовог враћања на политичку сцену?

- Власт пре свега треба да се плаши атмосфере која се прави, а по којој је она већ победила и остаје само да се функције поделе. Најтеже се добијају већ добијене утакмице. А ова утакмица још ни почела није. СНС и странке владајуће коалиције јесу фаворити на папиру, али само ако опозицију са Ђиласом или без њега, у једној или више колона схвате као респектабилног противника.

Одлуку СНС да уз београдске изборе не буду и ванредни парламентарни део опозиције дочекао је са подозрењем, уз оцену да ипак нису искључени. Да ли бисте се изненадили да их ипак буде, јесу ли нам уопште потребни?

- Више пута сам већ говорио да нам ванредни парламентарни избори нису потребни због стабилне већине коју имамо и великих послова и реформи које морамо да обавимо. Избори све те активности знатно успоравају или чак заустављају. А ми, да бисмо стигли оне који су испред нас, не можемо да ходамо већ трчимо спринт. Нажалост, у нашим условима никада не можете изборе да искључите, посебно што политичка клима постаје све острашћенија. Последња дешавања у парламенту то најбоље потврђују.

Пет месеци прошло је од формирања Владе. Да ли је Ана Брнабић испунила очекивања?

- Уобичајено је да премијери оцењују рад министара, а не обрнуто. Влада добро функционише и верујем да ће испунити очекивања грађана јер је њихов суд и најмеродавнији.

Фото: Глас западне Србије

Спекулише се и да је могућа реконструкција Владе. Има ли основа за тако нешто?

- Ништа о томе не знам нити очекујем да се неко о томе са мном консултује. То је ствар стожерне странке коалиције и премијерке. Увек бих пре био за реконструкцију него за ванредне изборе. Многе владе прибегавају реконструкцији, обично око половине мандата, тако да то није никакав наш спецификум.

Два изазова у Министарству

Водите захтевно министарство, који задатак вам задаје главобољу?

- Општа је оцена да у сектору туризма имамо феноменалне резултате и да ћемо имати рекордну годину. Када смо почели мандат 2014, имали смо девизни прилив од туризма 865 милиона евра, ову годину ћемо завршити са 1,2 милијарде евра. Међутим, оно што ме фрустрира је чињеница да смо још ван Светске трговинске организације, као и то што не видим спремност земаља региона да укинемо све ванцаринске баријере и идемо ка формирању заједничког економског простора. То су два највећа изазова.

Посета за смањивање тензија

У Београд долазе чланови Председништва Босне и Херцеговине, први пут после изјаве Изетбеговића о Косову. Шта очекујете од тих сусрета?

- Најважније је да та посета резултира смањивањем тензија у односима између две земље. Друго, да се направи конкретан помак у решавању питања граница, да се од четири спорне тачке реше бар две. Треће, да наставимо процес уклањања ванцаринских баријера у трговини, а иденификовали смо чак 13 таквих препрека. Крајње је време да са лепих изјава и прокламација пређемо на решавање конкретних проблема. Управо је и председник Вучић инсистирао на таквом приступу приликом последње посете Сарајеву.

Извор: Блиц, Данијела Луковић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.099.107 посета
Тренутно на сајту: 618 посетилац(a)