Православни Роми данас славе тетка Бибију 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Православни Роми данас славе тетка Бибију
Trenutno na sajtu: 448       |       Podeli:
31.01.2020 | 0 коментар(а)



Православни Роми широм света данас славе заштитницу своје деце, исцелитељку Бибију, коју зову и Бибијаку или Тетка Бибија која је заштитница ромске деце.

Заштитница Бибији према народним веровањима ромској деци током године дарује здравље, напредак и срећу.


Празник се слави четири недеље пре Великог петка и одређује се према Ускрсу, на дан када је Адам учинио грех и убрао плод са дрвета сазнања добра и зла.
Неке ромске породице славе Бибију на Велики петак, када је код православних строги пост и зато славари тада кувају само на води, без животињских и биљних масти и уља.
Роми на дан славе, после службе у православној цркви, од цркве до куће домаћина славе иду у поворци носећи колач, свеће и узвикујући: „У здравље Бибијо“ (Бибијако состипе).

На икони се Бибија представља као типична Ромкиња окружена децом и другим Ромкињама у карактеристичној ношњи и са упадљиво великим наушницама. У другој верзији светитељка раширених руку стоји испод крошње крушке док јој прилази мноштво деце.
Икона чудотворне Бибије изузетно се поштује.


 

ГЗС / Агенције




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bibija romi slava

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.774.721 посета
Тренутно на сајту: 448 посетилац(a)