Дани Израела у Горњем Милановцу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Дани Израела у Горњем Милановцу
Trenutno na sajtu: 491       |       Podeli:
08.03.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Културни центар у сарадњи са Амбасадом Израела у Београду од 11. до 14. марта 2019. године организује Дане Израела

у Горњем Милановцу.
Манифестацију ће отворити изложбе „Писма Хилде Дајч”, аутора Александра Зографа и „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву", приређивача Миха Гроса и дизајнера Зарона Левија. Изложбе ће у понедељак, 11. марта 2019. године од 19:00 часова бити представљене у холу Дома културе.

Дане Израела употпуниће пројекције филмова новије продукције:
11. 3. 2019. у 20 часова – Без мотивације (Zero motivation)
12. 3. 2019. у 18 часова – Личне ствари (Personal Affairs)
13. 3. 2019. у 18 часова – Спасавајући Нету (Saving Neta)
14. 3. 2019. у 18 часова – Проводаџија (The Matchmaker)
Улаз на филмске пројекције је слободан.

Изложба о Хилди Дајч
Изложба је посвећена девојци јеврејској порекла Хилди Дајч која је последње дане живота провела у логору Старо Сајмиште. Поставку чине илустрације из стрипа о Хилди Дајч, аутора Александра Зографа, направљене на основу сачуваних писама која је деветнаестогодишња девојчица писала својим пријатељицама. Њена судбина говори о судбини шест милиона Јевреја, међу којима и милион и по деце који су страдали широм окупиране Европе.
Хилда Дајч рођена је 1922. године у Бечу, а стрељана је у марту 1942. у Београду. Изложба је настала у сарадњи Министарства просвете и амбасаде Израела.
„Испоставило се да је стрип један од медија који на врло непосредан начин комуницира са млађим читаоцима и ми смо мислили да је то добар начин да се они едукују и обавесте о свему што се дешавало током тих трагичних времена”, казао је Зограф.

Изложба „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву”
Тел Авив је познат и као Бели град, јер је престоница баухаус архитектуре. Овај модеран, медитерански град чува више од 4.000 грађевина у овом сведеном стилу, јасних линија, које су тридесетих година 20. века изградиле немачке архитекте јеврејског порекла. Ових белих баухаус бисера архитектуре је у Тел Авиву више него у свим градовима света заједно, и велики број њих је 2003. године уврштен на Унескову листу светске културне баштине. Баухаус центар из Тел Авива нам у оквиру своје путујуће изложбе представља неке од најрепрезентативнијих грађевина, тог неодољивог, минималистичког стила.
Изложба „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву” се састоји од 26 фотографија на пур пени, димензија 100 x 70 уз два мања формата са општим информацијама. Поставку је приредио Миха Грос, а дизајн је урадио Зарон Леви.


Филмови:
БЕЗ МОТИВАЦИЈЕ (Израел / 2014 / комедија, драма / 90’, титлови: српски и енглеским, режија: Таyла Лавие, улоге: Дана Ивгy, Нелy Тагар, Схани Клеин)
Свакодневица женских војника у Израелској војсци није ни монотона ни досадна, већ мрачно узбудљива! Одсечена од света, у недођији пустиње група младих жена броји дане до краја одслужења обавезног војног рока. Али пре него што своје дане у пустињи одброје, оне ће се уплести у сплет неочекиваних и урнебесних околности које пружају причу о амбицији, сексизму, љубави и пријатељству. Филм је добио шест најпрестижнијих израелских награда (укључујући сценарио, режију и главну улогу), као и награду на познатом америчком Трибека филмском фестивалу.

ПРОВОДАЏИЈА (Израел / 2010 / драма / 118’, титлови: српски и енглески, режија: Ави Нешер, улоге: Адир Милер, Маја Даган, Тувал Шафир)
У лето 1968. године један тинејџер почиње да ради за проводаџију који је преживео Холокауст. Њихови животи заувек ће се променити.


СПАСАВАЈУЋИ НЕТУ (Израел / 2016 / драма / 90’, титлови: српски и енглески, режија: Нир Бергман, улоге: Бенy Авни, Ротем Абухав, Ирит Каплан, Нама Арлакy, Нета Рискин)
Четири жене у хаотичним животним околностима срећу мистериозног странца Нета, чија им искреност и рањивост помажу да учврсте своје породичне везе. Када Нетин живот одједном крене у погрешном правцу, он покушава да се врати на прави пут. Његова прича је испричана кроз сусрете са женама које упознаје током једне године у тренуцима који су кључни и за њега и за њих. Свака личност представља одраз оне друге, а одговор на питање које се поставља у једној причи често лежи у другој.


ЛИЧНЕ СТВАРИ (Израел / 2016 / драма / 90’, титлови: српски и енглески, режија: Маха Хај, улоге: Сана Схавахдех, Махмуд Схавахдех, Дораид Лидави, Ханан Хило, Зиад Бакри, Амер Хлехел
У Назарету, старији брачни пар живи суморним, једноличним ритмом свакодневице. Са друге стране границе, у Рамали, њихов син Тарек живи животом вечитог нежење, а њихова ћерка, која сваког часа треба да се породи, живи са супругом који изненада добија улогу на филму и са његовом сенилном мајком… Између контролних пунктова и снова, фриволности и политике, неки желе да оду, други би да остану, али је на свима да реше личне проблеме.

 

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.938.410 посета
Тренутно на сајту: 492 посетилац(a)