Лукић: Тунел испод Кадињаче приоритет, Филиповић: припремамо сву потребну документацију, чекамо датум почетка радова 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Лукић: Тунел испод Кадињаче приоритет, Филиповић: припремамо сву потребну документацију, чекамо датум почетка радова
Trenutno na sajtu: 784       |       Podeli:
25.10.2018 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Народни посланик Младен Лукић из Бајине Баште је током расправе о амандманима
Народни посланик Младен Лукић и председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић, фото: ГЗС

на предлог Закона о грађевинским производима образложи потребу и значај изградње тунела испод Кадињаче. Он је истакао да је основни предуслов развоја једне општине изградња путне инфраструктуре. Лукић је објаснио да је суштински приоритет за општину Бајина Башта, изградња тунела испод Кадињаче.

“Нема доласка инвеститора, развоја туризма, пољопривреде и осталих привредних грана ако носиоци тог развоја немају куда доћи, а сами произвођачи не могу лако пласирати своје производе”, казао је Лукић.

Народни посланик је казао да би изградњом овог тунела био скраћен пут између Бајине Баште и Ужица за шест километара а временски за 15 до 20 минута.

“Њиме би се избегло низ ризичних “лакат” кривина на Кадињачи које снегови знају да учине тешко проходним и које житељима овог краја али и другим возачима који се нађу на овој деоници задају велике муке, посебно током зиме када је тај пут често непроходан посебно за шлепере и камионе са приколицом”, нагласио је Лукић.

Значај изградње овог тунела од вишеструког је значаја јер би се на тај начин избегле опасности приликом транспорта тешких болесника и хитних случајева из Бајине Баште до Ужица колима Хитне помоћи.

“Замислите само како је будућим мајкама које у зимским месецима морају да пређу Кадињачу како би се породиле у Ужицу јер је тамо Здравствени центар”.

Лукић је прецизирао да би планирани тунел испод Кадињаче био дуг 1350 метара, и да је вредност инвестиције по генералном пројекту око 26 милиона евра.

“Ових дана се очекује да буде завршен главни пројекат и надам се да ће се након његовог завршетка приступити градњи ове веома значајне ивестиције за Бајину Башту али и Ужице. Улаз из правца Бајине Баште, рачунајући приступни пут, био би у атару сла Заглавак а излаз у Волујачком Пољу на територији града Ужица”, рекао је народни посланик.

Филиповић: Пробијање тунела за Бајину Башту од животно питање

Председник општине Бајина Башта истиче да је пробијање тунела испод Кадињаче животно питање и да у локалној самоуправи активно раде на обезбеђивању свих потребних докумената. 

"У току је израда плана детаљне регулације и експропријације. За месец дана сви елементи требало би да буду завршени", каже председник општине.

Он је истакао да након тога, по „жутом фидику” општина може да распише јавне набавке које подразумевају пројектовање и изградњу.

"Постоји још једна фаза у пројекту, а то је израда извођачког или главног пројекта. Тај пројекат за извођење садржи још неке микроелементе који морају бити садржани приликом изградње тако битне саобраћајнице као што је тунел", тврди Филиповић.

Он је истакао да почетак грађевинских радова искључиво зависи од Владе РС, али да су у локалној самоуправи учинили све како би спремно дочекали тај датум.

"Ми нисмо седели скрштених руку када је у питању сама изградња, код нас су у гостима били представници азербејџанске компаније „Азвирт” и њихов директор Мурат Туркоглу. Они су упознати са ситуацијом, и ишли су у обилазак терена. Разменили смо са њима информације и по њиховим проценама њима би било потребно око годину дана да заврше тај тунел", казао је председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић.

Он је додао да је сада је на локалној самоуправи да како је рекао "убеде Владу да је тај пројекат за ову општину од највеће важности.

Филиповић је нагласио да је обраћање посланика Лукића у Народној Скупштини део заједничких напора да до реализације дође у што скоријем року.

Тим поводом министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић захвалила се Лукићу што је поменуо овај важан пројекат и дала обећање да ће до краја следеће године бити готова израда главног пројекта, а да ће се након тога кренути у обезбеђивање средстава за његову изградњу.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajinabasta kadinjaca tunel

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.071.189 посета
Тренутно на сајту: 788 посетилац(a)