Обележена 77. годишњица операције „Халијард”, најуспешнија спасилачка мисија у Другом светском рату 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Обележена 77. годишњица операције „Халијард”, најуспешнија спасилачка мисија у Другом светском рату
Trenutno na sajtu: 499       |       Podeli:
25.09.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Ништа не говори о пријатељству Срба и Американаца као мисија „Халијард
Српски сељаци спасавали су америчке пилоте у Другом светском рату, фото: РИНА

у којој су мештани села Прањани спасавали савезничкле пилоте и пружили им топао дом и храну онда кад је то било најпотребније, преноси агенција РИНА. На меморијалном центру на Галовића Пољу у Прањанима данас је обележена 77. годишњица мисије која је доказ великог пријатељства два велика народа.


„Постоје многе сличне приче о херојству у Другом светком рату, и када причамо о храбрости често се ограничавамо на оне који носе униформу, али ово је другачија врста храбрости, која говори о сељацима, заправо обичним Србима који данас овде живе. Када су обавештајци сазнали да посаде ваздухоплова се крију у Србији, канцеларија за стратешке послове ОСС-а направила је план да извуче своје људе из окупирање српске државе. Док је народ Србије скривао оборене авијатичаре, делећи оно мало хране што су имали и збрињавајући њихове повреде, ОСС је кренуо на посао. До почетка августа 1944. године уз помоћ локалног становништвазапочела је чишћење терена и прављење тајне писте која би савезничким посадама омогућила извлачење и поврат својим кућама", казао је на овележавању мисије Халијард, Генерал мајор Дејвид Тејбор.


Операција „Халијард“ почела је у марту 1944. године, када је командант ЈВУО генерал Драгољуб Михаиловић наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мештани Прањана и околних села.

„Као што показује операција Халијард јесте да сваки изазов можемо да решимо ако радимо захеједно. Желим да се захвалим нашим домаћинима, народу Прањана, потомцима ових храбрих људи и незнаних хероја без којих не би било ни мисије Халијард. Партнерство између Србије и Охаја траје до дан данас, то је бисер нашег војног партнерства са Србијом. Ове године славио и 140 година дипломатских односа наших држава, наше партнерство са Србијом почива на заједничким вредностима и заједнишкој визији и будућности у просперитету, стабилности и слободи", казао је у обраћању Ентони Годфри, амбасадор САД у Србији.

Обележавањем годишњеце мисије „Халијард"на Галовића пољу, положени су венци жртвама изгубљеним у Другом светском рату уз емитовање химни САД и Србије, у присуство припадника ВС.

„Хоћемо да од овог места направимо комплекс са којим ће историја бити поносна. Последњих неколико година уложена су велика средства у Прањански крај и тиме оживело неколико хиљада домаћинства, захваљујући држави Србији и председнику Александру Вучићу, и само оно што је најзначајније што се десило овој крају је повеживање ове варошице са аутопутем "Милош Велики", магистралом у дужини од 25 километара је сан био за све мештане у последњих педесет година. Галовића поље је сређено, направљен је горски аеродором и меморијални центар и нећемо стати на овоме и оно што нас највише радује што ће ово место и мисија "Халијард", бити снимњен филм који ће представити , наше претке и хероје овог краја који су помогли у спашавању америчких пилота", казао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Са импровизованих писта у Србији и Босни и Херцеговини евакуисано је 500 савезничких авијатичара, од чега 417 Американаца. У периоду од августа 1944, до фебруара 1945. године авијатичари су превожени у америчке базе у Италији.


ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


srbija gornji milanovac pranjani galovica polje halijard misija drugi svetski rat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.882.711 посета
Тренутно на сајту: 500 посетилац(a)