Род добар, али цена кајсије ниска 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Род добар, али цена кајсије ниска
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
11.07.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Овогодишњи род кајсије је одличан, међутим произвођачи овог воћа нису задовољни ценом, због чега су све прилике да ће прећи на производњу

стоних сорти које су намењене извозу, превасходно Русији.

"Тренутна цена кајсије за прераду која се у 90 одсто слујачева користи за ракију, 25 динара, што је испод вишегодишњег просека. Произвођачи сигурно нису задовољни, али мој савет им је да пређу на производњу комеријалних сорти које имају проходност ка иностраном тржишту, али и ка нашем. Ми откупљивачи ћемо се потрудити да у наредним данима утичемо на прерађиваче да се та цена макар мало подигне. Цена бранице је и даље од 80 до 85 динара", рекао је председник Организационог одбора испред удружења "Миоковачка кајсија" и Месне заједнице Миоковци, Предраг Радовановић.

Фото: Глас западне Србије

Заменик градоначелника Чачка, Радош Павловић, изјавио је да је цена падалице ниска и због обилног рода у смедеревском крају, Војводини и на неки начин због засада по агроеколошким подручјима која нису намењенена кајсији.

"Ту се види недостатак реонизације пољопривредне производње. У наредном периоду смо предвидели да се развој пољопривреде у чачанском крају одвија у два правца, реонизација и виши степени обраде. Желимо да се стварају мала породична газдинства која ће на сопственом газдинству паковати своје производе или да имају полупроизвод или чак готов производ. Тако ће уз адекватну амбалажу постићи већу цену", закључио је Павловић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.844.127 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)