Недимовић: Ускоро нови аутоматизовани систем за противградну заштиту 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Недимовић: Ускоро нови аутоматизовани систем за противградну заштиту
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
23.10.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Министар пољопривреде Бранислав Недимовић, изјавио је данас да је намера да се у сарадњи са

Републичким хидрометеоролошким заводом постави нови аутоматизовани систем за противградну заштиту, како би се смањиле штете од града.

"Пилот пројекат се односи на радарске центре Букуља, Ваљево и један део на простору Војводине. То је аутоматизован систем који приличи 21. веку, где се аутоматски препознају тачке у градоносним облацима, у које се гађа и где је субјективни фактор снижен на минимум. То ће омогућити модеран, савремен систем", рекао је Недимовић током посете Горњем Милановацу.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић, фото: Глас западне Србије

Према његовим речима, пољопривреда је ствар која зависи од временских прилика, односно неприлика и сваке године се срећемо са различитим стварима.

Говорећи о субвенцијама, Недимовић је нагласио да је мера која се тицала набавке трактора наишла на  добар одзив у овом крају.

"Поднето је 28 захтева, а до сада је одобрено 18. У наредним данима биће решено питање преосталих десет захтева. Они су имали право на повраћај у износу од 50 одсто коштања самог трактора", рекао је Недимовић.

Трактори за горњомилановачке пољопривреднике, фото: Глас западне Србије

Недимовић каже да се током састанка са пољопривредницима из ове општине, разговарало и о подстицају младих пољопривредника.

"Министарство је ове године први пут препознало младе као посебну категорију и дало  посебне мере подршке.
Ових дана ће бити издато негде око 640 решења за старт апове у пољопривредној производњи за младе до 40 година, где ће добијати до 10.000 евра бесповратних средстава од државе, да започну своје бизнисе, највише у воћарству и сточарству", истакао је Недимовић.

Министар каже да је из Горњег Милановца према буџету Републике Србије поднето 7.500 различитих захтева за субвенционисање.

Састанак са пољопривредницима, фото: Глас западне Србије

"До сада је 87 одсто тих затева реализовано и исплаћено, средства се налазе на рачунима пољопривредника, преостали део биће решен наредних месеци. Највише захтева се односи на сточарство и воћарство. Имате 7.000 динара субвенције по једном грлу овце, а субвенције су посебне за јагњад. То је тренд којим желимо да идемо и успут отварамо тржишта на која би могли да пласирамо тај вишак робе који постоји", нагласио је Недимовић.

Када је реч о ИПАРД фонду, Недимовић је изјавио да су отклоњени сви блокирајући фактори у претходним месецима, додајући да је то био један од приоритета министарства у задњих годину дана.

Посета сајму пољопривреде, фото: Глас западне Србије 

 

"Нажалост ова прича траје седам година. Током наредног месеца имамо последњу контролу и убеђен сам у то да ћемо је успешно пребродити. Отклонили смо све што је било проблематично и у децембру имамо први прозив за набавку трактора и механизације по основу ИПАРД-а, а почетком наредне године и за прерађивачке капацитете", објаснио је Недимовић, додајући да је у том фонду на располагању 175 милиона евра.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, подсетио је да је локланим буџетом за ову годину опредељено 50 милиона динара, додајући да је пољопривреда препозната као развојна шанса овог подручја.

"Око 39 милиона директних подстицајних средстава се односило на набавку опреме и садног материјала. Чак смо имали и набавку трактора као појединачно највеће субвенције од 400.000 динара које су искоришћене из општинског буџета", рекао је Ковачевић.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, фото: Глас западне Србије

 

Када је реч о субвенцијама за наредну годину, Ковачевић каже да ће онe остати истe и наредне године, додајући да су у односу на 2016. годину дупло увећане.

Говорећи о противградној заштити, Ковачевић каже да ће постављањем новог система бити растерећен општински буџет, јер је у претходном периоду доста средстава одлазило на субвенције стрелцима, али и на набавку ракета.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.440.846 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)