Почело уклањане отпада са плутајуће сајле на реци Лим код Бистрице 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Почело уклањане отпада са плутајуће сајле на реци Лим код Бистрице
Trenutno na sajtu: 286       |       Podeli:
18.03.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош / Прибој – Еко удружење Јастреб из Прибоја почело је данас са уклањањем отпада

са плутајуће сајле на Лиму код железничке станице Бистрица, на територији општине Нова Варош.

Последњи пут, плутајући отпад са ланчанице на Лиму на територији нововарошке општине уклоњен је 4. јануара. Са отапањем снега са околних брда стигла је нова тура смећа,а процене су да се код ланчанице која је лоцирана испод железничке станице у Бистрици зауставило око 100 кубика плутајућег отпада.

Према речима Синише Лаковића из Еко удружења Јастреб које врши уклањање отпада са ових полихромских баријера, у минула два и по месеца физички је било немогуће уклањати отпад због неадекватних временских прилика и леда који се формирао на површини воде.

фото: ПП Медиа

„Ових дана било је на друштвеним мрежама приче – ево смећа на ланчаници. Људи морају да разумеју да је управо то и сврха ланчаница, да се смеће скупља код њих а не да плута по целом језеру. Као што видите кренули смо са акцијама уклањања отпада, што ћемо, са доласком лепшег времена, константно и радити”, каже Синиша Лаковић из Еко удружења Јастреб и додаје да је на пролеће планирана еколошка акција уклања отпада између ланчаница и по усецима, како би Потпећко језеро спремно дочекало туристе.

За градњу три плутајуће баријере – ланчанице које би требало да спрече продор смећа у подручје бране Хидроелектране “Потпећ”, општине Прибој, Пријепоље и Нова Варош добиле су 70 милиона динара од Министарства за заштиту животне средине.

Фото: ПП Медиа

Прва ланчаница, након измештања из Велике жупе, постављена је у Јагодњаку код Пријепоља, друга испод железничке станице Бистрица а трећа, два километра од бране у Потпећу где је језеро најуже.

 

ПП Медиа / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos priboj ciscenje smece lancanica lim bistrica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.791.350 посета
Тренутно на сајту: 287 посетилац(a)