Заратиле Маја и Нела због извршитеља: Гојковићева тражи да се за дуг испод 5.000 евра не плене куће, а Кубуровићева се томе противи! 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Заратиле Маја и Нела због извршитеља: Гојковићева тражи да се за дуг испод 5.000 евра не плене куће, а Кубуровићева се томе противи!
Trenutno na sajtu: 405       |       Podeli:
24.07.2019 | 0 коментар(а)



Председница Скупштине Маја Гојковић и министарка правде Нела Кубуровић жестоко су се сукобиле у парламенту,

и то због извршитеља.

Наиме, шефица парламента захтева да се Закон о извршењу и обезбеђењу измени Скупштини како би се извршитељи спречили да отимају куће и станове људима који дугују мање од 5.000 евра без обзира на то због чега је овај дуг настао.

По документу који се тренутно налази пред посланицима, кров над главом неће се одузимати само власницима некретнина који дугују мање од 5.000 евра једино за комуналије - воду, струју, грејање.

И док Гојковићева сматра да би пред законом сви требало да буду једнаки, те да су ти дужници углавном сиромашни људи или они који су се задужили како би се лечили, министарка правде Нела Кубуровић била је јасна, те каже да би измена закона коју председница Скупштине захтева довела до злоупотреба.

Мада су се политичарке нашле у клинчу, те су жустро размениле речи, Маја је остала при своме и одједном затражила да се донесе потпуно нови Закон о извршењу и обезбеђењу, а поднела је и амандман на измене и допуне тог закона, којим би се дефинисало да власник не може остати без некретнине уколико му је дуг мањи од 5.000 евра, али да се то не односи само на комунални дуг.

Додала је да су дужници најчешће сиромашни грађани и да има оних који дугују јер су позајмили новац за лечење.

„Није то епохалан дуг да би неко изгубио стан или кућу или било коју непокретност и није у питању само комунална услуга, нити мислим да може по нашем уставном систему да се издвоји једна врста услуге”, био је аргумент који је истакла Гојковићева у свом излагању.

Министарка правде Нела Кубуровић навела је да би, уколико би се то проширило на друге веродостојне исправе, био доведен у питање менични промет и привредно пословање, те да би дошло до злоупотребе.

„Неко би издавао више меница за износ обезбеђења од 5.000 евра и самим тим себе заштитио да не може да се спроведе извршење на његовој непокретности или исто тако код издавања чекова”, рекла је министарка.

Гојковићева је, упркос објашњењу, позвала министарку да размисли о њеном амандману јер, како каже, ситуација која би евентуално настала у привреди могла да се реши тако што би се члан односио на физичка лица.

Коментаришући понашање извршитеља, Гојковићева је рекла да су они који су први отворили канцеларије постали изузетно имућни, те да једино они и јавни бележници купују станове по Србији.

 

ГЗС / Курир.рс/Република




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.434.545 посета
Тренутно на сајту: 405 посетилац(a)