Ускоро отварање Аеродрома „Морава“, држава уложила милијарду динара 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ускоро отварање Аеродрома „Морава“, држава уложила милијарду динара
Trenutno na sajtu: 422       |       Podeli:
04.06.2019 | 0 коментар(а)



Мање од месец дана је остало до Видовдана, за када је најављено да ће Аеродром „Морава“ бити отворен за цивилне летове.

Како наводи РТС, у санацију тог аеродрома држава је уложила више од милијарду динара.

Писта је пресвучена новим асфалтом и обележена, али за сада није ни продужена нити проширена. Изграђена је и нова окретница, санирана рулна стаза. Ипак, посао за Војно-грађевинску установу Београд није завршен, али ће бити, кажу, до постављеног рока.

„Остало је да се заврше радови на светлосној сигнализацији, асфалтирање је завршено. Након завршетка радова на изради сигнализације, биће омогућено слетање авиона и у ноћним условима“, истиче директор Војно-грађевинске установе Београд Слободан Ракић за РТС.

У петак су мајстори ушли и у аеродромску зграду. Проверавају инсталације које нису коришћене од када је пре седам година зграда изграђена. До краја јуна ће, уверавају у „Аеродромима Србије“, и ти радови бити завршени.

„Такође је у току набавка неопходне опреме за прихват и отпрему ваздухоплова, као и неопходне опреме у терминалу у смислу система за пртљаг, система за чек-ин и свега онога што чини један аеродром. Такође је у поступку и набавка опреме неопходне за функционисање запослених“, наводи за РТС директор „Аеродрома Србије“ Михајло Здравковић.

Како наводи овај портал, радиће 51 (педесет један) запослен, а за посао конкурише 369 људи. Пре тога, Аеродром „Морава“ ће морати да добије сертификат Директората цивилног ваздухопловства.

Први човек „Аеродрома Србије“ каже да ће тек потом контактирати са авио-компанијама и проверити да ли су заинтересоване да лете из Лађеваца.

„На основу оног истраживања које ми имамо са колегама из Рашког округа, дакле, ми очекујемо да ту буду летови пре свега негде према Турској и према Немачкој као земљама ка којима највише гравитирају и путници и роба из тог дела Србије“, рекао је Здравковић.

Привредници очекују бржи и лакши контакт са иностраним партнерима, а туристички центри више гостију.

„Али ће много значајније бити наставак реализације пуштања у функцију овог аеродрома, мислим у делу карго саобраћаја. Тај део ће тек дигнути привреду овога региона. И, наравно, почетак морамо погурати и наћи начина да карго-саобраћај што пре заживи“, истакао је Звонко Туфегџић, директор краљевачке Регионалне привредне коморе за РТС.

Пре деценију је једанаест локалних самоуправа у овом делу Србије учествоавало у изради студије оправданости отварања Аеродрома „Морава“. Она је показала да на сат времена вожње од аеродрома живи око 600.000 људи, а на два сата, милион.

ГЗС/Данас

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.515.192 посета
Тренутно на сајту: 422 посетилац(a)