Богомоља зове у завичај 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Богомоља зове у завичај
Trenutno na sajtu: 280       |       Podeli:
07.06.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Владика жички Јустин и игуман Хиландара Методијe у Драглици освештали цркву брвнару, задужбину Страхиње Кутлешића.

На Треће Тројице, сеоску славу у Драглици, владика Јустин, уз саслужење свештенства и монаштва Жичке епархије и игуман Хиландара Методије са братством, служили су свету архијерејску литургију и освештали цркву брвнару на Зборишту.

Храм испод Бријача, највећег виса Муртенице, на месту некадашње капеле, одакле су кретале крстоноше, подигао је по градитељској традицији Страог Влаха Страхиња Кутлешић, родом из овог села, а власник фирме у Италији.

Говорећи о посту, молитви и чињену добрих дела у име оца и сина и светог духа, владика жички Јустин подсетио је на светковини да је црква једино место где се човек спасава.

Одлуком владике Јустин за добротворе су проглашени и повеље добили Страхиња Кутлешић, Миланко Јовановић, Милан и Десимир Марјановић и Општина Чајетина.

“Овде су ми корени и подизао сам цркву уз жељу да се народ враћа традицији и завичају. Посебно ми је драго што се толико земљака срело ових дана, а и данас на сеоску заветину, што се затежу путеви, обнављају старе куће, уређују гробља, договарају нове акције...Обнављамо и сабор на Треће Тројице, дан сеоске заветине, који је последњи пут одржан 1979. године”, рекао је Страхиња Кутлешић, ктитор храма.

Кутлешић подсећа да су за ову прилику поправљали пут и да има обећања да ће бити асфалтирана и последња деоница од 700 метара на путу од магистрале на Пријеворцу до Зборишта, као и наставак кружног пута преко засеока Кутлешићи до Великог моста.

Уз трпезу љубави, а и касније на сабору, окупио се велики број мештана и њихових гостију, али и грађнана из околних места.

Споменик ратницима

Свештеник Јован Стојковић, парох доброселички, каже да се наредних дана настављају радови који нису приведени крају на крову цркве и звонику због временских неприлика и других околности. На Зборишту ће се подићи, како је најављено, споменик ратницима 1912-1918. године из Драглице, а у току је, истиче, провера података о именима учесника.

 

Златар инфо / Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.104.486 посета
Тренутно на сајту: 281 посетилац(a)