Ђурђевдан у Краљеву без традиционалних уранака 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ђурђевдан у Краљеву без традиционалних уранака
Trenutno na sajtu: 796       |       Podeli:
06.05.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Због кише и ванредног стања које је, вероватно, још само данас на снази и у краљевачком
Фото: ГЗС/ М. Даниловић

крају није било традиционалних ђурђевданских уранака. Краљевчани, како кажу, нису љути и разочарани, већ сутра биће омогућено кретање без ограничења те ће бити и дана за славља и дружења а киша је добро дошла њивама, баштама и воћњацима те је задовољство пољопривредника веће.

,,Баш она ђурђевданска киша је пала злата вредна како је говорио Милош Обреновић кад су га питали, има ли шта вредније од злата, а он одговорио да је то киша о Ђурђевдану. Јагње припремано за ово јутро добиће наредних дана још који килограм тако да славље неће изостати. Јутрос смо се, искрено говорећи, више обрадовали доброј киши него јагњету на ражњу“, казује Глигорије Кушић, пензионер и узорни сточар из краљевачког села Пекчанице.

Јутрос су највредније биле домаћице у сеоским домаћинствима. Пре сунца су ожариле све укућане да би били здрави током целе године док су синоћ зеленим гранчицама од леске, граба и дрена окитиле капије на двориштима и улазна врата на кућама.

 

ГЗС / М. Даниловић 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kraljevo djurdjevdan uranak korona epidemija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.058.339 посета
Тренутно на сајту: 795 посетилац(a)