Јединствен на Балкану, Парк ћирилице чува од заборава национално писмо 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Јединствен на Балкану, Парк ћирилице чува од заборава национално писмо
Trenutno na sajtu: 350       |       Podeli:
21.10.2022 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Беле клупе у облику отворених књига, буквара и читанки са ћириличним писмом,



тастатура на којој се може седети, цитати српских писаца посевећени књижевној речи и дечије игралиште само су неки од елемената јединственог Парка ћирилице који се налази у самом центру Бајине Баште.

Синиша Спасојевић, ТО Бајина Башта Фото: ГЗС

„Сви ми овде поносни смо на рачанску преписивачку школу што је у најтежим временима сачувала писменост, што су се уможавале књиге и на неки начин желимо да наставимо ту традицију. Желимо да будемо место одакле ће се подићи свест и кренути прича о значају очувања писма. Све оно што радимо су покушаји да нагласимо значај сталног коришћења ћирилице и да се пре свега на неки начин окренемо деци и младима, јер то су генерације од којих очекујемо да промене ово стање какво је данас, јер тренутно је ћирилица јако запостављена и врло мало се користи”, рекао је Синиша Спасојевић, ТО Бајина Башта.

Парк ћирилице у Бајиној Башти Фото: ГЗС

Становници Бајине Баште, али и туристи одушевљено су прихватили нову атракцију у самом центру општине, сложивши се у томе да нам наше писмо не може нико отуђити само уколико га недујемо и чувамо на прави начин.

Парк ћирилице у Бајиној Башти Фото: ГЗС

„Овде је билка Рача, они су преписивали све, мислим да је Бајина Башта дужна да сачува ћирилицу”, рекао је један од сталних посетилаца овог краја.

 Парк ћирилице у Бајиној Башти Фото: ГЗС

„Деца претежно пишу латиницом, вероватно под утицајем енглеског језика, управо њима треба усадити у свест да је наше писмо ипак ћирилица и да га морамо активно користити”, рекла је становница Бајине Баште.

Циљ парка Ћирилице јесте да подстиче и негује коришћење писма, као и да обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области језика и културе, јер наше писмо управо је оно по чему нас свуда у свету препознају. Иначе, општина Бајина Башта многе културне садржаје посветила је језику и писму, а у плану је и отварање Музеја ћирилице у близини манастира Рача.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta park cirilice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.912.741 посета
Тренутно на сајту: 350 посетилац(a)