Поскупела свињетина у месарама 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Поскупела свињетина у месарама
Trenutno na sajtu: 373       |       Podeli:
23.06.2021 | 0 коментар(а)



Свињско месо у трговинама и месарама у Србији скупље је за 20 одсто због краткотрајног скока цене живе ваге свиња,

али је цена јунетине и пилетине и даље знатно јефтинија.

Пољопривредни стручњаци наводе да ипак не очекују скок цене јунетине, јагњетине и пилетине које се, како кажу, продаје испод цене коштања.

Килограм свињетине се у продавницама сада, уместо од 420 до 440, претежно продаје за 500 па чак и 550 динара за килограм, зависно од тога да ли је реч о плећки, буту или филеу, односно, да ли је нешто “на акцији”, или по регуларној цени. И то је цена за 20 одсто већа него прошле недеље.

Доктор сточарства из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Радосав Вујић објашњава да је на поскупљење свежег меса утицао скок цене свиња у откупу.

“Килограм живе ваге је поскупео за 20 одсто и сада је од 160 до 165 динара без ПДВ-а, а цена бекон расе је око 200 динара килограм. Исто толико, дакле за 20 одсто, поскупела је и свежа свињетина у трговинама. Иако је тешко прогнозирати шта нас може очекивати у наредном периоду, ипак мислим да до даљег поскупљења ни живе ваге, а ни меса, неће доћи”, истакао је Вујић.
Како каже, цене јунади у Србији су од 2,1 до 2,2 евра килограм, односно, јагњади од 230 до 250 динара килограм, зависно да ли иду за кланичну или продају угоститељима, и даље на истом нивоу, без најаве да ће порасти, као и да не би било логике да поскупе у продавници с обзиром на то да килограм живе ваге мирује.

“Сматрам да би ипак то за произвођаче било неопходно. Подсећам да су у априлу цене стоке у Србији биле на историјском минимум и да се показало колико је пандемија коронавируса, тачно годину дана од почетка, задала озбиљан ударац сточарству јер је пад потрошње меса довео до сурвавања цена, колико због мањка туриста, догађаја и прослава, толико и због великог увоза готових производа. Све је то довело до тога да нам је сточни фонд изузетно угрожен. Прозвођачи свиња, јагњади и јунади се надају да ће попуштање мера повећати потрошњу током лета, али нисам оптимиста”, каже др Вујић.

Што се тиче евентуалног поскупљења пилетине, Раде Шкорић, председник Удружења Србије за живинарсво каже да ни сам не зна шта ће бити као и да се пилетина већ сада продаје 50 одсто јефтиније него што би требало.

“Пилетина мора да поскупи да би се вратила у цену коштања, међутим не верујем да ће се то догодити у догледно време због нелојалне утакмице са трговинама”, истакао је Шкорић.

 

 

 

ГЗС / Блиц

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


poskupelo meso prodavnice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.143.152 посета
Тренутно на сајту: 374 посетилац(a)