Угашена мазутна котларница која је загађивала ваздух у центру Чачка 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Угашена мазутна котларница која је загађивала ваздух у центру Чачка
Trenutno na sajtu: 480       |       Podeli:
14.02.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У центру града Чачка угашена је и последња мазутна котларница, коју су за грејање користили становници који живе у том делу града.
Угашена мазутна котларница која је загађивала ваздух у центру града, фото: РИНА

Прикључена је на градски систем даљинског грејања, и на тај начин елеминисан је значајан извор аерозагађења у градском језгру.


"Чачак има једну од ретких топлана која у потпуности користи гас, који је еколошки најприхваљтивије гориво. Котларница у центру, која је била стара и у лошем стању, сада је прикључена у систем даљинског грејања и то ће позитивно утицати на квалитет ваздуха. Чинимо све што је у нашој моћи да квалитет живота у граду на Морави буде на што већем нивоу", рекла је за РИНУ Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника Чачка задужена за екологију.


Град Чачак има гасификовани даљински систем грејања, тренутно нема велику индустрију чији би димњаци загађивали ваздух, а највећи узрочник аерозагађења су издувни гасови и индивидуална ложишта.


"Велики број домаћинстава користи чврсто гориво за грејање, то је један од кључних проблема и зато ће бити убрзан процес гасификације. Где год за то постоје услови, стимулисаћемо грађане да се прикључе на систем централног грејања. Неопходно је и смањити саобраћај кроз сам центар града, што ће бити могуће када се улица 10 изгради у пуном профилу", изјавила је Ђоковић.


Након што је стара котларница у центру угашена, у плану је изградња и нових котларница за Агрономски факултет и Машинско - саобраћајну школу.


ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak kotlarnica mazut

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.194.140 посета
Тренутно на сајту: 480 посетилац(a)