„Нушићијада”: ивањички Агатон, Танасије и Прока 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
„Нушићијада”: ивањички Агатон, Танасије и Прока
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
24.08.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица – Две глумачке дружине, једна састављена од врхунских имена наше сцене на даскама из Звездара театра, а друга од
Велико интересовање за вече комедије, фото: РИНА

ивањичких јуноша, Аматерског позоришта младих из ове варошице, обележиле су својим комедијама данашње поподне на десетој „Нушићијади”. Професионалници су играли чувени „Велики талас” у коме Дуња живи са баком Наталијом у стану од 150 квадрата, која нипошто не дозвољава да се ту усели и њен вереник Марко. А јуноше из овог места под Голијом и Јавором приказали су како изгледа деоба наследства међу Србима и такође побрали заслужене аплаузе у гледалишту испред велике сцене овдашњег Дома културе.

Млади Ивањичани у представи, фото: РИНА

Млади Ивањичани са пуно жара и лепо наученим текстом приказали су нарав Агатона Арсића, среског начелника у пензији, Танасија Димитријевића, трговца, и Проке Пурића, општинског чиновника, као и њихових лепших половина Симке, Виде и Гине, који су се полакомили да поделе имовину богатог умрлог претка, која им није била ни заслужена ни суђена.

Бранислав Нушић (Београд 1864 – Београд 1938) написао је „Ожалошћену породицу” 1934, премијерно је изведена следеће године и вероватно не постоји глумачка трупа на нашим просторима, од малих до највећих, која није имала тај комад на репертоару. Ово данас у Ивањици, у извођењу младих мештана, било је само најновија премијера.

 Ивањички Агатон, Танасије и Прока, фото: РИНА

Славни комедиограф је, иначе, 1887. године објавио песму „Погреб два раба”, критикујући власт краља Милана и био због тога осуђен на две године затвора, а издржао је једну, у Пожаревцу.

Краљ га је примио 1889, после чега је министар иностраних дела доделио дипломатску службу књижевнику, па је наредних десет година службовао у српским конзулатима у Битољу, Приштини, Скопљу, Солуну и Серезу. Са српском војском 1915. прешао је Албанију.

РИНА

Фото: РИНА

Фото: РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica agaton tanasije proka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.175.155 посета
Тренутно на сајту: 392 посетилац(a)