Oснован Регионални савет за јагодасто воће Србије, БиХ и Црне Горе 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Oснован Регионални савет за јагодасто воће Србије, БиХ и Црне Горе
Trenutno na sajtu: 616       |       Podeli:
05.07.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина - У четвртак 4. јула 2019. године у Чајетни, формиран је Регионални савет за јагодасто
Формиран Регионални савет за јагодасто воће Србије, БиХ и Црне Горе у Чајетини, фото: РИНА

воће Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Након дужег времена постојања тенденције за формирање оваквог тела које би имало за циљ унапређење сектора производње и пласмана јагодастог воћа путем повезивања свих чиниоца у ланцу, као и подршке заједничког наступа на међународном и локалном тржишту, овог веома важног сегмента аграра у све три државе.

Оснивачка скупштина одржана је у сали СО Чајетина а састанку су присуствовали агрономи, представници откупљивача плодова, представници удружења пољопривредника, произвођачи малине из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.
Као подршка оснивању Савета, на оснивачкој скупштини присутни су били и представници Међународне организације за храну (UN FAO) из Србије и Црне Горе, Међународног фонда за развој пољопривреде (IFAD) из Црне Горе и Босне и Херцеговине и организације Caritas из Босне и Херцеговине.

Присутни чланови су се једногласно сложили да представници новоформираног Савета буду: Мр Дејан Зејак, и то као председник, спец. инж. пољопривреде Иван Гујаничић као подпредседник из Србије и мр Аднан Хоџић, као подпредседник из БиХ.
За председника Скупштине изабран је др Александар Лепосавић.

На састанку је речено да је жеља да се са институцијама и препознатим доносиоцима одлука, дугорочно и континуирано ради на стабилизацији и унапређењу овог сектора и тако заједничким знањем, потенцијалом и искуством помогне произвођачима, откупљивачима и стручњацима из ове области како би у будућем периоду регион задржао постојеће место у глобалној мрежи производње плодова јагодастог воћа.
Такође, саопштено је и да је данас, више него икада, неопходно успоставити фер односе између свих актера у ланцу производње и пласмана јагодастог воћа, јер је то једини начин да заједнички допринесемо стварању позитивног амбијента у коме ће сви актери имати могућност да буду задовољни не препуштајући цео процес стихији тржишта и неизвесности.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina region savet jagodasto voce

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.182.606 посета
Тренутно на сајту: 616 посетилац(a)