Нова сорта шљиве из Института за воћарство у Чачку 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нова сорта шљиве из Института за воћарство у Чачку
Trenutno na sajtu: 469       |       Podeli:
24.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Комисија за признавање сората воћа у Министарству пољопривреде решењем је у нову сорту произвела хибрид 14/21

створен у чачанском Институту за воћарство. Наредних дана ова рана, стона сорта, добиће и прикладно комерцијално име.

„Институт наставља давно започету мисију стварања нових генотипова, дакле стварања нових сорти готово свих континенталних врста воћака, и пред крај ове године можемо се похвалити да имамо 18. по реду сорту шљиве” каже за РИНУ др Милан Лукић, директор Института.

Милан Лукић, директор Института за воћарство у Чачку, фото: РИНА

Ово је 46. нова сорта створена у овој научној кући у протеклих седам деценија.

„Ова сорта испитивана је на неколико локалитета, један је био у околини Ваљева, други у околини Новог Пазара и током претходних двадесетак година вршена су опширна истраживања. Ради се о раној сорти шљиве која сазрева у другој декади јула, седам до десет дана после чачанске ране” - истиче др Лукић.

То је првенствено стона сорта, крупног плода масе од 80 до 90 грама, љубичасто плаве боје, округластог облика. Сорта је поприлично толерантна на вирус шарке шљиве, што је веома значајно за наше произвођаче али и воћаре у читавој Европи.

„Нова шљива има редовну родност, а то је атипично за ране сорте. Рађа из године у годину, одликује се стабилном родношћу и релативно високом за ране сорте. Бујност стабла је мање изражена него код чачанске ране, што је унапредило родност”.

Хибрид је настао укрштањем сората рут герштетер (немачка) и калифорнијска плава (америчка), али нова сорта има крупније плодове и знатно боље особине од оба родитеља.

„Европско тржиште све више захтева округласти облик плода што ова сорта пружа. Не рађа у гроздовима већ појединачно, па нема претерану осетљивост према појави монилије”.

Ово је 46. нова сорта створена у Институту за воћарство у Чачку

Док се одгаје матична стабла и прође процес сертификације потребне су две до три године, да би нова сорта заживела. У другој декади јула немамо неке шљиве које су те крупноће и облика плода.

Аутори нове сорте су истраживачи из чачанског Института, др Добривоје Огашановић (почивши), др Светлана Пауновић и др Раде Милетић (почивши). Они су започели хибридизацију ове сорте пре нешто више од две деценије.

Институт је до сада створио 17 признатих сората шљива, од којих се већина данас гаји у многим земљама Европе. То су чачанска рана, чачанска најбоља, чачанска лепотица, чачанска родна, чачански шећер, ваљевка, јелица, валерија, милдора, тимочанка, боранка, крина, позна плава, златка, нада, дивна и петра.

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.512.755 посета
Тренутно на сајту: 470 посетилац(a)