Томашевић: Они су Срби само пред изборе, а ја сам то био увек, не плашим се оцене народа, СНС је увео босански језик  
Томашевић: Они су Срби само пред изборе, а ја сам то био увек, не плашим се оцене народа, СНС је увео босански језик
17.04.2016. 12:15 | 0 коментар(а)Пријепоље - Председник Скупштине општине Пријепоље и први човек Демократске странке Србије (ДСС) у тој општини Вукосав Томашевић, изјавио је у интервју за Глас западне Србије

да је локлална власт протекле четири године радила свој посао добро и у интересу свих грађана, без обзира на припадност.

Са каквим кредибилитетом излазите поново пред бираче обзиром да већ сте четири године у власти?

Наша коалиција, коју чине Демократска странка Србије (ДСС), Српска радикална странка (СРС), Демократска странка (ДС) и Заједно за Србију, је била део локалне власти у Пријепољу у протекле четири године. Мислимо да смо урадили доста тога доброг за Пријепоље и све његовре грађане и то је наш највећи улог за ове изборе. Када то кажем мислим следеће. Пријепоље је једна од општина која има стабилно и уравнотежено буџетско пословање. У овом тренутку општина нема ниједног динара дуга, кредитног задужења, а ситуација је иста у свим јавним предузећима, установама и институцијама које су на општинском буџету. Ни једна јавна установа за четири године није била у блокади, нити има и динар дуга по основу плата запослених. За разлику од неких других општина где је стање другачије.

Ако се вратимо на ваше председавање, та скупштина је често имала проблем због кворума, неки су је називали неприродном коалицијом али како је ви оцењујете по истеку мандата?

Слажем се да је скупштина била можда најслабија тачка у протеклом мандату локалне власти, због непотребне поделе по линији власти опозиција, друга ствар било је проблема са одређеним одборницима из владајуће коалиције. Имали смо проблеме и са редом у скупштини и са кворумом, али она није пропустила ништа да уради. Све тачке које су до мене дошле, као председника скупштине, као предлози су стављене на скупштину и ја свом наслединку нећу оставити ниједно питање не решено.

Ипак постоје тврдње у јавности да сте се превише допуштали коалиционим партнерима, пре свега СДП-у, да ли је то тачно?

Не слажем са таквим ставом, ја сам скупштину водио искључиво по пословнику. Тај пословник је донет још у прошлом мандату и ја сам се трудио да га применим подједнако и на власт и на опозицију. Разумем фрустрацију опозиције која таквим аргументима скупља политичке поене.

Видели смо грб промовисали сте га, вама је стављено на душу да сте издајник, да сте управо ви одсекли крила Белог анђела..?

Отпочетка промене грба ми смо том послу приступили веома темељно и зато смо у ту сврху ангажовали најреферентнију институцију Српског фералдичко друштво и ми смо од почетка знмали да ће тај грб бити онакав какав је сада.

Шта сте хтели са тим грбом?

Поступак промене грба је започет још у прошлом мандату 2008-2009 да би се преставило присуство Бошњака, јер тога на грбу није било. То није поштено, јер овде Бошњаци живе вековима и данас их има 40 одсто у саставу становништва Пријепоља. Закон и Устав државе даје им одређена права и ми то треба да поштујемо. Ја сматрам да поред српских симбола треба да постоје и бошњачки. И нико није у тој комисији хтео да свргне ни један српски симбол, већ само да уз њих додамо и бошњачке.

Томашевић: СНС и СПС увели Босански језик, а сад они као нешто критикују

Када је уведен бошњачки језик у Пријпољу власт је била СНС, СПС у коалицијом странке Расима Љајућа. Само још нешто у вези грба, на њему се налазе сви значајни елементи српске православне културе и историје. Бели анђео онакав какав јесте на фресци на манастиру Милешево, фрагмен печата Светог Саве, орао Немањића без канџи онакав какав је приказан на фрескама, полиставриони (крстови у квадрату са одоре Светог Саве), звоник манастира Милешеве, грб државе Србије, народна застава државе Србије ја не знам шта смо још могли ставити на тај грб што је српско. На грбу је такође званичан грб Бошњака који им је држава Србија признала и са њега су извучени љиљан и месец као симболи Исламске заједнице и зграда прве школе у Пријепољу.

Може ли се рећи да је период власти у којој сте учествовали обележен аферама, спорне су доделе субвенција за пољопривреду, да ли је сем тога било још неких мимоилажења у коалицији?

Ја нећу никога да браним па ни своје коалиционе партнере, те афере су више конструисане од стране медија па и Вас (ГЗС) него што су заиста и постојале. Пољопривредне машине су подељене на основу критеријума који су у складу са Министарством пољопривреде. Сви који су добили машине морали су да их прикажу када је долазила комисија.

Да ли је директор вртића мора да добије казан за ракију или Деспотов отац косачицу?

Ја се слажем да то можда није морално, ја никада не би конкурисао на такав начин, али закон не забрањује. Зато ми немамо разлог да одбијемо било кога ако он испуњава формалне услове. Ми смо сву документацију ставили на располагање јавности и истражним органима, па ако је неко обмануо комисију нека за то одговара.


Очекујемо добар резултат, нека народ оцени, и заокружи друге ако мисле да су бољи - радили смо поштено и за Србе и Муслимане

Очекујем добар изборни резултат за нашу коалицију, на осну онога што смо урадили протекле четири године. Неке податке би изнео. У нашем мандату ми смо целокупни град Пријепоље реконструисали, све градске улице, све тротоаре, све је темељно асфалтирано. Комплетна расвета је замењена. Водовод у граду је комплетно замењен за наредних 50 година. Урадили смо 45 километара асфалта у сеоским месним заједницама. Неколико стотина километара макадемских путева.

Где сте то радили, јер се често пребацује да се ради тамо где сте ви или Хоџић или Чичић?

Урадили смо водовод, расвету, мостове, канализацију у многим месним заједницама. Радили смо по плановима које је усвајала скупштина општине. Та прича да смо радили негде више Србима или Муслиманима није тачна. Заједно смо одређивали приоритете. Ко хоће да манипулише, рећи ће да смо урадили водовод у Хисарџику где живе Муслимани, па сам ја мали Србин зато што ја правим водовод Муслиманима, али исти неће да кажу да ми поред тог Хисарџика радимо водовод на Јабуци и прошле године смо тамо уложили 30 милиона где живе само Срби. Радимо водовод у Каменој гори где живе само Срби и Аљиновићима где живе само Срби. Није тачно да радимо само тамо где су Срби или Муслимани радимо тамо где има потреба и колико имамо пара. Буџет општине Пријепоље је мали милијарду динара, а она је вилика општина пето по порвшини, врло разуђена, постоје места која су удаљена по 50 километара од центра општине. Јежим се када кажу урадили сте водовод за Бродарево за Бошњаке, а ми смо решили водоснабдевање Бродарева после хиљаду година. Цело српско село Гробнице пије ту воду.

Плашите ли се избора и речи бирача, имајући у виду ко Вам је политички противник, не прозивате их често у јавности, али били смо сведоци да сте ових дана имали окршај са министром?

Ја се апсолутно не плашим сусрета са грађанима, јер свакога у Пријепољу смем да погледам у очи и смем да станем пред свакога, да се појавим на сваком скупу и збору и нема питања на које нисам смео да одговорим. Ако смо нешто лоше урадили, ја ћу то да признам и да се извиним, али да лажем и клевећем нећу. Ову кампању водимо позитивно, саопштавајући грађанима шта смо урадили у протекле четири године и објашњавајући им шта су наше визије, идеје и неки наши пројекти за будући период уколико добијемо њихову подршку. Ми не одговарамо на лажи наших политичких противника, увреде и измишљотине и то нећемо радити до краја кампање, јер је у томе разлика између њих и нас. Ја у сваком селу кажем грађанима да изађу на изборе, да не седе кући, ако нећете да гласате коалицију коју ја предводим, гласајте коалицију Српске напредне странке, за разлику од њих који о нама шире лажи и клевете.

Што се тиче мог писма министру Николи Селаковићу, осећао сам потребу, као још увек актуелни председник Скупштине, да у име свих грађана затражим од њега извињење, јер крајње је неодговорно од једног минстра у влади да за једну општину у својој земљи каже да је црна рупа. Ја сам министру у отвореном писму, на пристојан начин, покушао аргументовано да одговорим, да демантујем да Пријепоље није црна рупа и да није на мртвој тачки, осим ако и он не дели став својих страначких колега у Пријепољу који мисле да је црна рупа тамо где они нису на власти, а чим дођу на власт да нам се отвара светла будућност. Ја не водим такву политику, не мислим тако ни о себи ни о свом раду, али сам осећао и даље осећам потребу да се борим за интересе свих грађана општине Пријепоље и да се истина саопштава.

Тачно је да се овде тешко живи, да има пуно проблема, велика је незапосленост, одлазе млади људи, али то се дешава и у Новој Вароши, Прибоју, Ужицу, Чачку и икс општина које воде напредњаци, па то нису црне рупе, а Пријепоље јесте само зато што они овде нису на власти.

Уколико изгубите, да ли сте спремни да прихватите пораз?

Апслолутно сам спреман на то. На сваком скупу тражим од грађана да оцене наш рад у протекле четири године тиме што ће нхам дати подршку на изборима. Уколико грађани мисле да смо лоше радили, ја ћу честитати онима који добију њихово поверење и пожелети им пуно успеха у будућем вођењу општине. Ми ћемо, наравно, ићи у опозицију и спреман сам из те ситуације са странком којој припадам помогнем да се ствари овде у Пријепољу ствари покрену на боље.

На републичком нивоу Ваша странка је у коалицији са Дверима, а овде нисте са њима, шта је разлог?

Разлог је понашање Двери, а то би требали њих да питате. Двери су овде у задњих годину дана својим понашањем потпуно затворили врата за било какву сарадњу и са ДСС-ом и још неким странкама у Пријепољу. Они нису водили активности против СНС ни Александра Вучића, већ су водили, често, некоректну кампању базирану на лажима и подметањима, пре свега у вези грба општине, дакле кампању против ДСС, нашег одбора у Пријепољу и мене лично. На крају су они својом одлуком јавно рекли да неће да иду са нама у коалицију. Упркос томе ја сам у својству члана Председништва ДСС, након расписивања избора, организовао у Београду састанак наше странке са госпођом Сандом Рашковић Ивић и Бошком Обрадовићем, на коме смо ја и госпођа Рашковић тражили од господина Обрадовића да одбор Двери у Пријепољу престане са таквим понашањем. Ми смо спремни да заборавимо све што је до сада било и да у интересу наше две странке изађемо на изборте заједно у Пријепољу. Међутим, они то нису прихватили, а ја бих лично волео да су и они у овој нашој коалицији „Сложно за Пријепоље“, што би свакако ојачало нашу коалицију и вероватно би то била победничка листа у Пријепољу. Избор, али и ризик је њихов. Нисам сигуран да ће они прећи цензус у Пријепољу, као што сам им рекао и пре четри године и тако је и било. Ја молим Бога да Двери пређу цензус, да им гласови не остану испод цензуса, да се не поделе, да се не деси као пре четири години да гласови бирача Срба остану испод цензуса, па да у скупштини имамо једну парадоксалну ситуацију да у бирачком телу постоји 60 одсто Срба, а у скупштини српске странке добију 40 одсто одборника.

Томашевић: Моје порекло говори да сам већи Србин од многих

Зарад оних који се бусају у прса и причају о српству и патриотизму рећи ћу само ово. Ја себе не сматрам већим Србином од других Срба. Такође, не дозвољавам да ме неко сматра мање вредним Србином. Ја потичем из једне чувене и познате пријепољске породице. Мој прадеда је погинуо у борби против Турака, а деда Вукосав, чије име носим, је био председник Црквеног одбора за изградњу Саборне цркве Светог Василија у Пријепољу у доба Турака, такође је био учесник Мојковачке битке.

Мој други деда, Стојан Ивановић, из села Радовци код Пожеге је био носилац Карађорђеве звезде и Албанске споменице. Стриц, Миле Томашевић, је био носилац Партизанске споменице 1941, отац Вуко учесник Народноослободилачког рата од септембра 1941. године.

Сви су они крштени, венчани и сахрањени у Саборној цркви у Пријепољу. У тој истој цркви сам ја крштен и венчан и крстио своју децу. Ја сам поносан што сам Србин, никада то нисам крио, нити имам било какав проблем да Муслиманима, својим пријатењима и свима то и кажем. Себе сматрам српским националистом и борим се овде у локалу и на државном нивоу за интересе српског народа. Нисам шовиниста, нити сам тако васпитан. Мене у кући нико није васпитао да мрзим други народ, од рођења се дружим са Бошњацима и Муслиманима.

Да ли Вам тешко падају оспоравања и напади, како их као човек подносите?

Мени сво ово, јако тешко, пада. Ја не волим те поделе, нисам васпитан у том духу и мој ментални склоп то не подноси. Ја, лично, немам потребу да истичем ни своје српство, ни своје порекло, али не могу да дозволим да ме нападају они који су у сваком погледу гори од мене. Никада нисам водио политику претресајући нечији лични живот, нити спомињем нечију породицу, жене, децу, бизнис...

Српска напредна странка (СНС) у Пријепољу своју политику базира на нападу на моју породицу, као што су то урадили упућивањем данашњег писма. Они провлаче кроз блато моју породицу, моју децу, измишљају да сам запослио свог сина.

Док сам се бавио новинарством, врхунски сам радио свој посао. Са непуне 24 године сам завршио новинарство на Факултету политичких наука у Београду у једној од најбољих генерација тог факултета. Да сам био лош новинар, како ме називају и сматрају, ја не бих могао да радим у „Политици“ где сам почео новинарску каријеру, 15 година за радио Београд, где сам објави на хиљаде прилога, вести и емисија. Такође, не бих могао да будем уредник и директор локалне медијске куће у Пријепољу, као ни члан Управног одбора Заједница радио станица Србије, ни члан Надзорног одбора Радио телевизије Србије. Све то сам био у својој каријери на основу стручног знања, што говори о мени, а они који ме прозивају говоре о себи.

Поменули сте медије. Како оцењујете те медије, да ли заиста мислите да је ГЗС непријатељски медиј и како стојите са медијима у Пријепољу?

Медијска слика у Пријепољу је на жалост лоша да лошија не може бити и ја сам као неко ко је, по животном опредељењу новинар, јако несрећан због тога. У Пријепољу медија, фактички, нема.

Недељник „Полимље“, чији сам ја некада био директор више не личи на озбиљан лист, о ове две локалне телевизије, које емитују програм су посебна прича.

Телевизија “Енигма” је књишки пример како не треба да изгледа једна телевизија, док телевизија “Форум” ради искључиво у инересу својих власника и оснивача, а не грађана Пријепоља. То се одлично види сада у кампањи, када се по активностима изборних листи и актера избора у Пријепољу сазнаје из републичких медија или преко Гласа западне Србије. Да није Вас, само мали део грађана би знао да се избори одржавају у Пријепољу и то је једна жалосна и лоша слика локалних медија овде.

Ја сам, као политичар, хендикепиран тиме што у Пријепољу нема медија. Волео бих да се бавим локалном политиком у неком граду где постоји пет, шест телевизија и где политичаре свакодневно зову на гостовања у своје емисије. Ја у својству председника скупштине општине нисам дао ни један интервју на локалним телевизијама.

Био сам шест година народни посланик, обављао све функције, које сам већ споменуо, у новинарству, а сада сам председник националне Асоцијације произвођача ракије “Српска ракија” и председник Скупштине општине у Пријепољу.

Све те функције нису довољне да ме позову на локалну телевизију у једну емисију, а први интервју за лист “Полимље” дао сам пре 15 дана.

Да, на пример живим у Чачку, да из тог града могу да водим политичку борбу са лидерима осталих странака у Пријепољу, био бих скоро као Велимир Илић у Чачку, што значи да ме 20 година нико не би померио са власти.

Да ли мислите да је бољи оштар приступ медија, тако сте нас раније окарактерисали, па макар и грешили, него овај који имате?

Између те две дилеме да ли је боље радити па грешити или не радити, ја сам увек био за то да се ради, јер ко ради тај и греши, а грешке се могу исправити. Људски је признати грешку, извинити се и пружити руку.

Ја као новинар не могу имати похвалне речи за медиј који неће да се бави догађајима у нашем граду, од политике до културе, већ се бави само оним догађајима што сам производи, покушавајући да врти и гледаоце и живот у граду око сопственог програма. То није озбиљно новинарство које може да издржи проверу, али на жалост смо сведоци и таквог понашања. Жалосно је да је више Глас западне Србије урадио као медиј у Пријепољу него они који су из Пријепоља.

Глас западне Србије

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 121.103.468 посета
Тренутно на сајту: 101 посетилац(a)