Славица из Тополе покренула сопствени бизнис а потражња за њеним качкаваљима никада већа 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Славица из Тополе покренула сопствени бизнис а потражња за њеним качкаваљима никада већа
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
05.08.2021 | 0 коментар(а)



Топола – За Тополу многи кажу да је Српска Тоскана, јер у овој малој општини је све више хектара под виновом лозом. Такође, многа сеоска домаћинства

отварају своја врата за туристе и Топола свој развој базира на пољопривреди и туризму. То је била водиља и нашој саговорници када је одлучила да вишак крављег млека из сопствене производње прерађује у качкаваљ.

„Имамо наше краве и свакога дана од њих добијемо око 50 литара млека. Један део свекрва преради у домаћи традиционални сир а остатак ја у качкаваљ. Сасвим случајно сам то почела, прво за нас у кући, ајде да пробам. Mеђутим, свима се свидело и онда сам почела и за наше пријатеље, рођаке, потом и за продају тако да је то сада већ мали бизнис који планирам Боже здравља да развијем још више уколико купци и даље буду заинтересовани“, прича за ТопПрес Славица Грујичић из Тополе. 

Фото: ТопПрес

Поступак припреме качкаваља није ни мало једноставан и Славица нам објашњава да јој овај посао одузима доста времена, па поред својих редовних обавеза у кући, већи део дана проводи припремајући качкаваљ.

„Млеко прво морам термички обрадити, након разливања и истискивања ваздуха он се суши. За време сушења треба да сазри и пар пута се мора окренути да би вишак влаге изашао из сира. Након тога приступамо процесу вакумирања и тако припремљен качкаваљ може да стоји неколико месеци. Једина да кажем мана мојих качкаваља је само та што нису топиви и не могу се користити за пицу, они су искључиво дегустациони, лепо се рендају, секу и јако су декоративни. Углавном се користе за разне салате, дегустације и у предјелима изгледају фантастично“, каже Славица. 

Припрема качкаваља сложен посао, фото: ТопПрес

Ова вредна домаћица у својој малој производњи отишла је корак даље и од обичног качкаваља направила још неколико различитих укуса. Истиче да се сви подједнако добро продају и да су купци за сада презадовољни.

„Прво сам правила обичан качкаваљ а онда сам одлучила и да га мало одимим, тако да поред те две врсте имам и са додацима различитог сушеног биља, рузмарин, мирођија, затим са љутом туцаном паприком. Водили смо рачуна и о паковању, вакумирани су и имају етикету тако да могу пар месеци да стоје. Продајемо различите величине и паковања, некада су то комбинације свих укуса или појединачни углавном људи доста купују“, рекла је Грујичић. 

Фото: ТопПрес

Цена овако припремљених качкаваља из домаће производње је 700 динара по килограму.
Поред њих Славица припрема и паприку у павлаци а како каже планира у будућности да прошири палету домаћих производа које би понудила својим купцима.

ГЗС/ ТопПрес

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Kackavalji topola slavica posao

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.633 посета
Тренутно на сајту: 476 посетилац(a)