отварају своја врата за туристе и Топола свој развој базира на пољопривреди и туризму. То је била водиља и нашој саговорници када је одлучила да вишак крављег млека из сопствене производње прерађује у качкаваљ.
„Имамо наше краве и свакога дана од њих добијемо око 50 литара млека. Један део свекрва преради у домаћи традиционални сир а остатак ја у качкаваљ. Сасвим случајно сам то почела, прво за нас у кући, ајде да пробам. Mеђутим, свима се свидело и онда сам почела и за наше пријатеље, рођаке, потом и за продају тако да је то сада већ мали бизнис који планирам Боже здравља да развијем још више уколико купци и даље буду заинтересовани“, прича за ТопПрес Славица Грујичић из Тополе.
Фото: ТопПрес
Поступак припреме качкаваља није ни мало једноставан и Славица нам објашњава да јој овај посао одузима доста времена, па поред својих редовних обавеза у кући, већи део дана проводи припремајући качкаваљ.
„Млеко прво морам термички обрадити, након разливања и истискивања ваздуха он се суши. За време сушења треба да сазри и пар пута се мора окренути да би вишак влаге изашао из сира. Након тога приступамо процесу вакумирања и тако припремљен качкаваљ може да стоји неколико месеци. Једина да кажем мана мојих качкаваља је само та што нису топиви и не могу се користити за пицу, они су искључиво дегустациони, лепо се рендају, секу и јако су декоративни. Углавном се користе за разне салате, дегустације и у предјелима изгледају фантастично“, каже Славица.
Припрема качкаваља сложен посао, фото: ТопПрес
Ова вредна домаћица у својој малој производњи отишла је корак даље и од обичног качкаваља направила још неколико различитих укуса. Истиче да се сви подједнако добро продају и да су купци за сада презадовољни.
„Прво сам правила обичан качкаваљ а онда сам одлучила и да га мало одимим, тако да поред те две врсте имам и са додацима различитог сушеног биља, рузмарин, мирођија, затим са љутом туцаном паприком. Водили смо рачуна и о паковању, вакумирани су и имају етикету тако да могу пар месеци да стоје. Продајемо различите величине и паковања, некада су то комбинације свих укуса или појединачни углавном људи доста купују“, рекла је Грујичић.
Фото: ТопПрес
Цена овако припремљених качкаваља из домаће производње је 700 динара по килограму.
Поред њих Славица припрема и паприку у павлаци а како каже планира у будућности да прошири палету домаћих производа које би понудила својим купцима.
ГЗС/ ТопПрес