Научно воћарско друштво Србије објавило ново издање „Малине” 



 

Научно воћарско друштво Србије објавило ново издање „Малине”
12.05.2016. 14:11 | 8 коментар(а)



Чачак - Научно воћарско друштво Србије управо је објавило ново, измењено и допуњено издање монографије „Малина - технологије гајења, заштите и прераде ”,

аутора професора универзитета у пензији др Светислава Петровића (78) и др Александра Лепосавића (42), научног сарадника Института за воћарство у Чачку, а публиковање је помогло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Главни и одговорни уредник издања је др Ђурђина Ружић, научни саветник, рецензенти су др Зоран Кесеровић (редовни професор Пољопривредног факултета у Новом Саду), др Хозе Сан Мартин Аларкон, научни саветник INIA Raihuen (Чиле), и др Дарко Јевремовић, научни сарадник Института за воћарство у Чачку. Обим је 265 страница, тираж 1.000, штампар је „Линеа графикс” из Ариља, а књига је данас испоручена ауторима.

Монографијa „МАЛИНА - нове технологије гајења, заштите и прераде, која је објављена 2011. године у Институту за воћарство у Чачку, изазвала је велико интересовање воћара и произвођача малине, студената пољопривредних и њима сродних факултета, као и научних и стручних кругова у Србији и више других земаља из Европе и света.

То је основни разлог због кога су се аутори и издавач Научно воћарско друштво Србије одлучили да објаве измењено и допуњено издање ове монографије. На доношење овакве одлуке у значајној мери утицала је и чињеница да се у Србији јавља велики број нових произвођача малине из економских али и егзистенцијалних разлога, који не поседују потребан квантум знања за ову изузетно сложену и осетљиву производњу.

Монографија је допуњена са најновијим сазнањима о свим значајним питањима технологије производње и прераде малине. Посебан акценат је дат на најновије технологије у минералној исхрани и заштити малине од гљивичних и других обољења, производњи малине у заштићеном и полузаштићеном простору, као и производњи ове врсте воћа у органском поступку.

У обради ових питања учествовали су и др Ђурђина Ружић, научни саветник Института за воћарство из Чачка („Размножавање малине културом ткива – микропропагацијом in vitroˮ), проф. др Слободан Миленковић („Производња малине у органском поступкуˮ) и проф. др Небојша Момировић (аутор текста „Савремени системи гајења малине у полузаштићеном и заштићеном просторуˮ).

Значајно место дато је и увођењу у примарну производњу двородних и других сорти малине, чији су плодови погоднији за потрошњу у свежем стању, као и најновијим технологијама прераде (хладне и топле) ове врсте воћа и савременим стандардима квалитета, што је основни предуслов за повећање пласмана малине на светском и домаћем тржишту.

С обзиром да су у Чилеу, једном од највећих произвођача малине у свету, у сортименту најзаступљеније двородне сорте, у овој књизи презентујемо текст („Систем наслона и орезивања двородних сорти малинеˮ, чији је аутор Мр. Мариа Инес Гонзалес, инж. агрономије).

Књига је првенствено намењена произвођачима малине (посебно новим), као и агрономима – воћарима и технолозима који се баве технологијом производње и прераде малине. Она може корисно послужити и научним радницима воћарске струке, као и наставницима и студентима пољопривредних и њима сродних факултетета и школа, као основна или допунска литература.

Петровић и Лепосавић у овој прилици истичу:

Аутори и издавач очекују да ће и ова књига дати значајан допринос развоју и унапређењу производње малине у Србији и другим земљама у којима се гаји ова врста воћа.

Користимо прилику да се најтоплије захвалимо рецензентима књиге проф. др Зорану Кесеровићу, редовном професору Пољопривредног факултета у Новом Саду, др Хозе Сан Мартину Аларкону, научном саветнику Националног института за пољопривреду из Чилеа и др Дарку Јевремовићу, научном сараднику Института за воћарство у Чачку, на изузетно корисним сугестијама и предлозима који су уграђени у ово издање.

Посебно се захваљујемо Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и донаторима који су финансијски помогли штампање ове књиге

Глас западне Србије

 











Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (8)

  • era      | 13.May 2016.16:48 h

    Ima li neko informaciju koja je cena knjige
  • Kontakt      | 13.May 2016.08:36 h

    Obratite se dr Leposaviću 032 221375 - Institut za voćarstvo Čačak
  • nada      | 13.May 2016.00:34 h

    zamolila bih vas iz ,,glasa,, da objavite kako, gde i po kojoj ceni možemo doći do knjige.
  • nenad      | 13.May 2016.00:07 h

    Gde se moze kupiti i koja je cena
  • Milorad Bjelica      | 22.Aug 2016.15:19 h

    Molim instrukcije za kupovinu monogrsfije-Malina..
  • Marko      | 12.May 2016.19:23 h

    Kako i gde se moze kupiti knjiga i kolika je cena?
  • milos      | 12.May 2016.17:58 h

    Gde moze knjiga da se kupi.
  • milos      | 12.May 2016.17:58 h

    Gde moze knjiga da se kupi.
  • Ivan      | 12.May 2016.15:19 h

    Kako može da se naruči monografija i koja je cena?



  •  



























     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    060 5000 150, 032 347 001

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 74.468.534 посета
    Тренутно на сајту: 183 посетилац(a)