Опленачка Ружица по рецептури са Рајачких пивница 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Опленачка Ружица по рецептури са Рајачких пивница
Trenutno na sajtu: 443       |       Podeli:
19.10.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Марко Гавриловић из Тополе нема свој виноград, али то га није спречило да и ове године припреми домаће вино за своје госте и пријатеље.

Он од овдашњих узгајивача винове лозе купује грожђе и по добро провереној рецептури припрема божански напитак – вино.

„Правимо мању количину вина, око 400 до 500 литара, јер немам свој виноград. Технологију прављења ми је пренео покојни пуковник Зоран Ђоковић који је све то научио на Рајачким пивницама. Грожђе се умуља, на сваких 100 килограма грожђа сипа се један винобран, стоји два или три дана у комини док неодредимо какву ће боју имати. Ако ће  бити светлије онда се раније пресује ако ће имати јачу боју онда трећи, четврти дан, после тога се отаче у буре да превире. Додаје се вински квасац  а после 24 часа ставља се храна за квасце.  Оптимална температура треба да буде од 18 до 20 степени, када вино преври онда се одваја талог, поново се враћа у буре и после месец дана се претаче. Након тога се  стави пливајући поклопац и сипа парафинско уље и тако вино одлежава до пролећа“, прича за ТопПрес Марко Гавриловић.

Опленачка ружица по рецептури са Рајачких пивница, фото. ТопПрес

Он објашњава да се након одлежавања вино флашира. На свом имању прави традиционално вино Ружица, ружичасто рубин боје које се добија од сорти грожђа мускат хамбург, вранац, каменичарка.

Према његовим речима ово вино је изузетно питко, посебно га препоручује за уживање уз специјалитете традиционалне српске кухиње.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ruzica vino topola receptura pivnice rajac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.443.181 посета
Тренутно на сајту: 444 посетилац(a)