Свињска маст сада је постала „врућа” роба за којом влада огромна потражња 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Свињска маст сада је постала „врућа” роба за којом влада огромна потражња
Trenutno na sajtu: 522       |       Podeli:
04.05.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Сунцокретово уље никад није било скупље, па је због своје поприлично ниже цене
Врућа роба за којом сада влада огромна потржња, фото: РИНА

свињска маст постала изузетно "врућа" роба. Потражња за овом намирницом никад није била већа, па узгајивачи свиња већ сад задовоњно трљају руке. Кантица масти у време наших бакa била је неизоставна у свакој кући, а иако ју је у други план гурнуло управо сунцокретово уље сада поново доживљава својих пет минута славе.

"Одрастао сам на свињској масти, не само ја већ и сва деца из мог комшилука. Тада није било мега маркета и великог избора, јело се оно што је на нашем имању било произведено. Не могу да тврдим, али сматрам да су тада сви били и здравији. Свињска маст је моного боља од уља и добро је што се сада више користи. Знате бар шта једете", каже за РИНУ Слободан Василијевић из Чачка који и сам узгаја свиње.

Слободан тврди да свињска маст мора да се топи бар пет сати како би била добра, фото: РИНА

Један килограм масти мења чак четири литре сунцокретовог уља. Имајући у виду тренутне цене где килограм прве намирнице кошта 200 динара кад се купује директно од произвођача, а литар друге око 190 динара, јасно је да је уштеда виштеструка и да ће вам за свињску маст бити потребно чак четири пута мање новца. Осим што је повољнија доказано је и здравија, а храни даје посебан укус.

"Квалитет масти зависи од тога како се свиња хранила док се товила. Мора имати минимум бар 200 килограма, а маст мора да се топи око пет или шест сати како би касније могла да стоји неколико година. Уколико ниjе тако одрађено, онда је прављење масти узалудан посао. Од како је цена уља отишла у небеса, потражња за свињском масти je драстично скочила. Продају се залихе и од претходне године", каже Слободан.

Нутриционисти поручују да се састав свињске масти најпре може упоредити са маслиновим уљем што даје изузетно повољан ефекат на организам. Већину монозасићених масти у овој намирници чини олеинска киселина, здрава масна киселина која користи раду срца и која је повезана са нижим нивоом лошег холестерола.

Оно што још додатних поена у доба ове скупоће ставља на страну свињске масти јесте да чињеница да исту количину можете током спремања храна користити неколико пута, док уље након једне употребе можете само да баците.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak mast ulje zamena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.412.319 посета
Тренутно на сајту: 521 посетилац(a)