Клот или са месом: Кад Горданин пасуљ замирише сокаком 


U Srbiji danas temperatura do 23 stepena              U Skupštini danas konsultacije o izboru zamenika predsednika radnih tela              Novopazarski srednjoškolci najbolji u regionu              Plan rasturanja Republike Srpske!? Dodiku rade o glavi, ucene stižu i predsedniku Srbije              „Dodatna nastava” za najperspektivnije mlade fudbalere Borca              Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja              Donacija Ženskom centru Užice              Rekonstrukcija fontane na Gradskom trgu             

 
Клот или са месом: Кад Горданин пасуљ замирише сокаком
Trenutno na sajtu: 650       |       Podeli:
13.11.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Пасуљ је храна која је отхранила наше војнике, и сељаке. Кувао се чорбаст у

великим лонцима  и јео топао и хладан, за ручак, вечеру и наредног дана. Могао се јести клот па је настала изрека „прост ко пасуљ“ али и са месом. Током зиме, кад је у остави имао џак пасуља, качице масти, брашно, лук и кисели купус, било је сигурно да глади неће бити. А данас, кажу – нема га, слабо се производи, не исплати се.
Ипак, у селу Војковци подно Рудника ово поврће се нашој домаћици итекако исплати. Сваке године га сеје у својој башти и каже да нема захвалније биљке за узгој од пасуља.


Гордана је искористила ветровити дан да овеје пасуљ, Фото: Топ Прес

„Сејемо пасуљ од како сам се удала овде, а томе има више од 30 година. Углавном је то десет до петнаест ари, имамо за нас али и продајемо. Није захтеван за гајење, некада смо га сејали уз кукуруз сада посебно. Одмах после бербе ставља се на скелу да се суши на сунцу да би се одвојио од земље. После сушења се млати, некада смо то радили вилама или мотком сада по некад и трактором погазимо, покупимо и у плеви га чувамо око два месеца“, казала је за ТопПрес Гордана Мијаиловић.
Ветровити дан на селу у јесење дане углавном су домаћице користиле да би овејале пасуљ. Како каже наша саговорница, то више нико не ради, али у њеном домаћинству то се и данас изводи.

„Пасуљ се веје, да би се уз помоћ ветра одстранила плева која се створила кад смо газили пасуљ. То су раније радиле баке а деца су са радошћу ишчекивала тај тренутак. Кад га овејем наставља се даље са припремом за кување а мирис и укус домаћег пасуља не може да се упореди са пасуљем који се купује у продавницама“, рекла је ова вредна домаћица и додала да кад она кува пасуљ цео сокак замирише.
„Прави пасуљ који се производи у баштама и одгаја као некада мора да мирише када се кува. Кад ја кувам пасуљ цео сокак где живимо осети по мирису да се на смедеревцу крчка лонац са пасуљем“, истиче она.
Гордана килограм пасуља продаје по цени од 300 динара. Био бели или шарени подједнако је укусан али и хранљив и здрав.

 



ГЗС / ТопПрес





PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


top pres Topola Gordana pasulj vojnicki kazani selo Vojkovci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.828.403 посета
Тренутно на сајту: 651 посетилац(a)