његове услуге и односа према госту, зависиће и рад ресторана, кафеа или хотела. Ово занимање тражи љубазност, комуникативност, уредност, познавање страних језика и професионални однос према послу.
Фото: ГМ Прес
Поред смера кувара, од ове године уписујемо и смер конобар, за 15 ученика. Они ће бити заједно у истом разреду, јер су, иначе и у пракси конобари и кувари усмерени једни на друге и чине заједнички тим. Конобари посужују храну и пиће у угоститељским објектима, а у зависности од категорије, могу да раде на броду или у елитним хотелима. Квалитет угоститељског објекта зависи од услуге и рада конобара. Оно што је још битније од примања наруџбине, преношења наруџбине, одношења, поспремања и наплате, су психо-моторне вештине, психичка стабилност, комуникативност и љубазност. Конобар је смер који изискује нешто више теорије, а праксу ће бити организована у неком од градских угоститељских објеката. Након завршеног 3. степена, кувар/конобар, наши ученици могу одмах да упишу вишу хотелијерску школу-рекао је Војкан Миаиловић, професор куварства и услуживања.
О професији конобар И свом искуству бродског конобара, средњошколцима куварског смера причао је и познати милановачки коктел мајстор.
То је хуман и одговоран посао у угоститељству. Задужење конобара је послуживање гостију, одржавање личне опреме, леда, столова. Потребно је познавање страних језика пре свега, јер ћете имати иностране госте, а од свега је најважнији ваш однос према послу. Све је подређено госту, служењу и томе да он буде задовољан.Такође, потребно је да познајете сва јела и пића које ресторан нуди, да их препоручите и да својом љубазношћу некоме улепшате дан –сматра Бојан Ковачевић, конобар и коктел мајстор.
За будуће средњошколце који желе да открију мале тајне великих мајстора кухиње, или да се школују за конобара, Економско-трговачка школа “Књаз Милош” у Горњем Милановцу може бити добар избор и право место.
ГЗС / ГМ Прес