Албанци блокирали пут код Дренице, на пет места се пуца, Вучић позвао на мир  

Албанци блокирали пут код Дренице, на пет места се пуца, Вучић позвао на мир
09.09.2018 09:54 | 0 коментар(а)Косовска Митровица - Неколико стотина Албанаца, међу којима су и ветерани ОВК, блокирали су јутрос багерима и шлеперима

пут кроз село Трнава према месту Бање, у општини Србица, а у Трнави су се чули и рафали, јавља РТС. Према незваничним информацијама, до којих је Танјуг дошао у Косовској Митровици, блокаду су организовали ветерани ОВК по налогу председника косовске скупштине, бившег команданта ОВК и неформалног "шефа" Косова, Кадрија Весељија.

На путевима ка Бањама, куда председник Вучић треба да прође данас, а у околини Дренице, присутан је све већи наоружаних људи.

На снимцима које је РТС емитовао види се већа група демонстраната на путу, међу којима су били и они који су показивали рукама знак албанског двоглавог орла и носили транспаренте против посете Вучића Косову и Метохији.

РТС подсећа да је Србица у потпуности насељена Албанцима, а да се у селу Бање налази око 300 српских кућа.

На прилазу Бањама: Блокада, Кфор и КПС не реагују

Све прилазе селу Бање, које је данас требало да посети председник Александар Вучић, блокирали су ветерани ОВК, јављају извештачи Танјуга.

На прилазу селу путем из правца Зубиног Потока је велика блокада, трактор, испред које је запаљено сено, на које присутни Албанци набацују нове гомиле.

Око 9,30 довезен је и трактор и гуме које пале.

Код барикаде је једна патрола Кфора, са два припадника те мисије, као и КПС, који не дозвољавају пролаз извештачима Танјуга.

Они само посматрају догађаје, али ништа не предузимају на уклањању блокаде.

На месту на којем је заустављена екипа Танјуга је и генерални секретар владе Србије Новак Недић, који се такође био упутио у српску енклаву у Бањама

Прилаз селу блокиран је и из других праваца.

Вучић: Ствари решавати речима, памећу, не оружјем

Вучић је изјавио да ствари треба да се решавају речима и памећу, а не оруђем и оружјем.

"Још сам снажније опредељен за очување мира и српских институција и народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић у Косовској Митровици, поводом вести да је неколико стотина ветерана блокирало пут на траси његове данашње посете КиМ.

Вучић је изразио и уверење да Срби на КиМ схватају колико се бори за све њих.

Он је рекао и да морамо да покажемо као народ много већу зрелост него икада и да су му управо јавили да су Албанци и на другом месту блокирали пут према Бањама.

"Јутрос је било једно место , негде око пола шест, шест, а сад кажу да су и на другом месту блокирали пут, ваљда та једна блокада није довољна, па кад прескочите те прве багере и шлепере онда ћете да прескачете те друге", рекао је Вучић.

Он је истакао да то говори о томе да они болују од истих болести од којих смо и ми боловали, и изразио наду да ћемо ми бити у стању да себе излечимо, и да много паметнијим средствима, разговором, снажном економијом, памећу, а не оруђем и оружјем, решавамо ствари.

"Никада нисам био фасциниран нечијом мржњом, а кад је неко довољном охол и бахат и мисли да показивање симбола којим би могли мене или нас да увреде грдно су се преварили, рекао је Вучић.

Поручио је да је још снажније опредељен и за очување мира и српских институција и српског народа на КиМ и да ће наставити да се бори упркос много ружних реци изговорених о њему и нашој политици.

Стефановић: Ситуација сложена,пратимо

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановиц рекао је да се ситуација на Космету усложњава и да се прати из минута у минут.

Ово је испит и за косовску полицију и Кфор, јер су они дуžни да обезбеде посету председника Србије јужној српској покрајини, казао је Стефановић за РТС.

"Посета председника Вучића Космету је сложена у безбедносном смислу, не могу реци да је његова безбедност непосредно угрожена, али околности су теšке", рекао је Стефановић.

Истакао је да су ветерани, поготово из Дренице позвали становништво и бивше борце ОВК да се окупе на путу ка Бањама и са неколико камиона, путничким возилима и гомилом материјала спрече председника да дође у српско село.

Ситуација која се усложњава се, рекао је Стефановиц, прати из минута у минут.

"Током ноћи пријављени су и рафали нашим обавештајцима, сагледава се безбедност председника и могућност да се без инцидента дође до Бања. Видећемо колико це бити могуће", навео је Стефановиц.

Ово је, истиче, испит за косовску полицију и Кфор који су дуžни да обезбеде посету председника Србије.

"Видећемо колико це бити професионални и показаће се колико приштинске власти стоје иза оваквог догађаја. Ово је сигнал Србима да нису добродошли", рекао је Стефановић.

Указује да су ризици, поред избијања инцидента са ватреним оружјем и безбедност српског становништва које ту žиви, а које је окружено већински албанским становништвом.

Стефановић истиче да је кључни утисак да је Вучић отишао на КиМ са поруком мира и да се причало о конкретним стварима.

Србима је раније недостајало да неко говори о будућности и да изнесе план šта конкретно доноси и нуди, каже министар.

Подсећа да се говорило о томе šта привредници могу да инвестирају и šта Србија може да уради.

Инвестиције су добре за све у региону и добро је да то допре и до представника Албанаца. Међутим, није сигуран да они имају капацитет да то схвате.

Једни су, како објашњава, израсли из терориристичког живота, док су други žживели у лажи да је КиМ независно, а сада виде да то није тако.

"Те реалности морају да прихвате, и када буду спремни да са Србима седну за сто и формирају ЗСО, моžда ће тада бити спремни да разумеју то што Вучић говори", истакао је Стефановић.

Вулин: На пет места око Дренице на КиМ се пуца

Министар одбране Александар Вулин казао је да се у овом тренутку у околини Дренице, куда председник Србије Александар Вучић треба да прође до села Бање, оде у посету, на пет места пуца, да то чине наоружани ветерани терористичке ОВК и да за то одговорност сноси Кадри Весељи.

"Наш председник неће бити сам и неће бити незаштићен. Тренутно су на пет места блокаде, наоружани људи, који пуцају, очекујемо и реакцију Кфора, иза свега овога стоји Кадри Весељи и он сноси одговорност за све што ће се десити", казао је Вулин.

Он је за ТВ Пинк навео да би Кфор ту ситуацију морао да разреши, те да имају и обавезу и одговорност да реагују.

"Вучић Иде у најопаснији део Косова, иде у Дреницу и тамо га на пет места чекају наоружани људи", истакао је Вулин и додао да политички представници Албанаца не разумеју поруке мира председника Вучића које је упутио и јуче на КиМ, те да морају да покажу да су некаква сила.

"То је све што имају. Сила. Сада се пуца, пред очима целог света, наоружани људи на КиМ сада пуцају", казао је Вулин.

Вулин је додао да је Кфор већ морао да реагује, те да се на фотографијама виде пароле са претњама председнику Вучићу да не може проћи и све оно што се припрема председнику.

"Надам се да ћете показати фотографије блокираног пута, балвана и свега онога што се дешава и што чека нашег председника. На пет места се на КиМ дешавају блокаде, пуца се и то се шири", казао је Вулин.

Према његовим речима, није искључено да ће се у току дана окупити и у јужној Митровици, баш као што се сада окупљају по неким местима на КиМ, на трговима.

"Позвано је албанско становништво да се прикључи протестима такозваних ветерана и наставак протеста је заказан за 9 часова, очекује се њихов долазак и наравно међународна заједница, Кфор нико не одговара одакле аутоматско оружје", казао је Вулин.

То што се у овом тренутку пуца и нико није дао одговор како је то могуће и како је могуће да нису разоружани, само показује да су организатори са врха власти, да је то Кадри Весељи, а да су непосредни извршиоци председници општина Србица, Глоговац, казао је министар.

"У овом тренутку имамо ситуацију у којој не знате ко влада и имате непосредне претње председнику Вучићу", истакао је министар.

Навео је и да је то све рађено плански и унапред и из страха да ће посета Вучића бити успешна као што јесте.

"Вучић је око себе ујединио све Србе, деценијама уназад никада није било већег јединства између државног руководства Србије и народа који живи на простору КиМ. Вучић је то успео и то без иједног сукоба, без ризика и за једног јединог Србина на КиМ, без ичега што би повредило било кога на КиМ", казао је Вулин.

Ивановић: Протест ветерана ОВК да се застраше Срби

Директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић оценио је да протест ветерана ОВК  показује нервозу Албанаца са циљем да се застраше Срби и поремети посета председника Косову.

Према његовим речима, то је Дренички крај познат по највећим екстремистима и највећим злочинима над Србима.

"Очигледно је да су Албанци веома нервозни, није ово спонтани протест, ово је организовани протест од стране њиховог политичког врха, од стране сабораца тих ветерана са циљем да се поремети посета председника и да се пошаље порука Србима - да се Срби застраше, да се због дестабилизације које праве, спрече да дођу на овај велики скуп на којем ће нам председник упутити поруку, односно рећи стратегију за решаване овог проблема", рекао је Ивановић за РТС.

Он је међутим додао да је очигледна чврста решеност и одлучност председника Вучића да га ништа не може уплашити.

"Видели смо и чврсту решеност и одлучност председника да га ништа не може уплашити, ни непријатељско окружење Поточара па ни конкретне ни опасне претње које су постојале претходних дана", истакао је Ивановић.

Он је уверен да ће посета председника Вучића данас завршити и остварити онако како је и замишљена а на велико задовољство, каже, српског народа на КиМ и других грађана који су лојални држави Србији којима је ова подршка унела велики оптимизам и охрабрење.

ГЗС/ Танјуг, РТС

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 69.283.113 посета
Тренутно на сајту: 104 посетилац(a)