У Француској „коњак“ а у Шумадији „лозовача“, ево како се припрема ракија од грожђа 


Danas počinje Vaskršnji post              Danas nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, za predsednika predložena Ana Brnabić, bira se i šest potpredsednika              Kandidata za gradonačelnika građani prijavili za bahato parkiranje, nije hteo da se skloni sa trotoara ispred ulaza u kuću?              Opozicija pravi haos u skupštini, nasrću na govornicu i viču             

 
У Француској „коњак“ а у Шумадији „лозовача“, ево како се припрема ракија од грожђа
Trenutno na sajtu: 188       |       Podeli:
04.12.2022 | 0 коментар(а)



Топола – Ниске откупне цене воћа и неповољне временске прилике годинама наводе поједине пољопривреднике да већи део свог воћа прераде на неки начин и

тако дођу до зараде. Једна од могућности прераде је и ракија која је одувек позната на овим просторима и заузима важно место код српског домаћина. Драган Јовановић из села Загорица код Тополе пече ракију од разних воћних врста, ипак, како каже „лозовача“ је ове јесени скоро па савршена.

 

„Још једна јако неповољна година за воћаре у Тополи, имали смо најпре честу појаву града па је остао мали број засада без оштећења. Поред тога смањен је и извоз за Русију тако да су цене скоро свих врста воћа непристојно ниске. То иде на руку једино нама који печемо ракију, јер је велика понуда воћа за прераду. Ја конкретно печем ракију од  скоро свих врста воћа, наравно , највећу количину оних врста ракије које се највише траже на тржишту, а то су свакако дуња и кајсија“, рекао је за ТопПрес овај домаћин из тополског села Загорица.

Када се заврши са прерадом једног воћа, прелази се на друго, а грожђе је међу последњима које ће завршити у „веселој машини“. Драган истиче да је процедура припреме чувене „лозоваче“ иста као и за све друге воћне ракије али да је ускус скоро па савршен.

„Ниска цена грожђа је највише утицала на одлуку да ове године печем мало већу количину лозе. Набавио сам јако популарну винску сорту грожђа каберне совињон, која је пријатног укуса и мириса. Ко воли да пијуцка вино ‘каберне’ зна о чему причам. Ракију печем од целокупне количине, без претходног отакања вина, Французи тако производе коњак. Укус и мирис добијеног дестилата је јако, јако пријатан, по мени близу савршенства, а количина ракије по казану је више него задовољавајућа“, каже Јовановић.

За „лозовачу“ су погодне и сорте грожђа, као што су јулски мускат, кардинал а овако припремљене ракије веома су цењене на тржишту и достижу високе цене.

ГЗС/ ТопПрес

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Konjak lozovaca grozdje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.213.563 посета
Тренутно на сајту: 188 посетилац(a)